www.tv-midtsjælland.dk

Knudshoved fyr med en fantstisk naturlandskab

04-09-2017

Hvis man trænger til en pause på vej til Jylland eller hjem fra Jylland, ja så hold ind ved Knudshoved fyr. Det ligger ved siden af DSB Kursuscenter. Og der er rig mulighed for at parkere og gå den dejlige tur ud til Fyret. Man kan også se de gamle moler fra færgens tid.

Knudshoved Fyr, fyrtårn ved Knudshoved med en højde på 12 m og hvidkalket. Det blev opført 1948 nær de nu nedlagte færgelejer til Storebæltsoverfarten. Fyrets to lysstriber lyser hhv. stik øst og stik syd.

Fyrets historie går tilbage til ca. 1730, hvor postetaten opstillede et såkaldt papegøjefyr (en art vippefyr). Dette blev i 1809 ændret til et 3 m højt tårn med lanterne, der var udstyret med syv parabolspejle. I 1822 ændredes dette system til eet sideralspejl. I 1857 udstyredes fyret med et linsesystem, der dog i 1894 måtte ændres til et vinkelfyr i et 7 m højt hvidt metaltårn.

I 1983 opstillede man på stedet et genskabt papegøjefyr (også kaldet vippegalge), der ved sin buede facon klart adskiller sig fra vippefyret på Skagens rette linjer. To km fra Knudshoved Fyr findes Slipshavn Fyr, der har eksisteret siden 1845.

Det nuværende tårn som ses på billedet er fra 1948.. 
Flere nyhedsfilm