www.tv-midtsjælland.dk

Røsnæs fyr bygget i 1844-1846

23-03-2017

Fyret er bygget i 1844-46, hvor der tidligere havde ligget et forsvarsbatteri.

Røsnæs fyr har åbnet for en udstilling, langs med trappen op til toppen. Udstillingen fortæller blandt andet om de krige, som har Røsnæs Fyr har været en del af.  I årenes løb er mange skibe forlist på Røsnæs Rev. Derfor opførtes i 1939 et fremskudt fyr, kaldet Røsnæs Puller, ved revets spids ca. 2 km fra land.

Det tog to år at bygge fyret på Røsnæs. Fra 1844-46 var håndværkere i gang og afsluttede med den røde hat på lanternen. Fyret var dengang 11 meter højt og bygget sammen med fyrmesterboligen, så fyrmesteren nemt kunne tilse linseapparatet og sikre, at skibene kunne passere Røsnæs i god ro og orden. I 1859 blev fyrtårnet forhøjet til de nuværende 15 meter og i alt 24 meter over havets overflade, og i 1895 blev linseapparatet udskiftet til en roterende en af slagsen. Først i 1947 fik det en elektrisk rotationsmotor – i stedet for kviksølv – og en 500 watt glødelampe.

Frem til 2008 var fyret arbejdsplads for adskillige mennesker. Linseværket af fransk bjergkrystal gjorde, at lyskeglen i klart vejr kunne ses næsten 40 kilometer væk. Som alle andre fyrtårne i Danmark lyste fyret på Røsnæs på sin helt egen facon. Først var der lys ét sekund og så fire sekunders mørke. De i alt fem sekunder var netop den tid, lyskeglen var om at dreje en omgang.

I 2008 overdrog Farvandsvæsenet fyret til Naturstyrelsen, da moderne teknik havde gjort fast bemanding overflødigt. Nu er fyret slukket, og i stedet er det et fuldautomatisk radiofyr der viser de sejlende vej. I det lille træhus lige neden for fyret sidder Søværnets Operative Kommando og holder øje med skibstrafikken.

I dag er fyret åbent for publikum og spækfyldt med krigshistorie.

Som noget nyt i år er det besluttet at holde åbent på alle lørdage og søndage i hele sæsonen fra påsken og frem til sidste uge i efterårsferien.

Derudover er der åbent alle dage i forbindelse med St. Bededag, Kr. Himmelfartsdag og i pinsen.
Flere nyhedsfilm