www.tv-midtsjælland.dk

Gravsteder med QR koder

19-03-2018

Har du nogensinde – som barn eller voksen – gået rundt på en kirkegård og spekuleret på hvilken historie, der gemte sig bag de personer, som lå begravet? Det er der mange af os, der har. Og fremtiden byder måske på muligheden for at få lidt af den historie.


Allerede for 6 år siden, kunne man læse om en stenhugger på Mors, der tilbød gravsten med QR-koder. Det er dog ikke slået rigtig igennem endnu, men man kan godt forestille sig, at den digitale tidsalder inden længe for alvor flytter ind på de danske kirkegårde.

Hugo Rasmussens grav har QR kode
Der er nogle, der har fået en QR kode placeret ved deres gravsted, indtil videre er det dog mest kendte mennesker. En af dem er den danske bassist Hugo Rasmussen, der døde i august 2015. På hans gravsted i Slagslunde i Nordsjælland kan man, via en QR kode, læse hans livshistorie. Det er datteren Helene Lill Rasmussen, der har valgt, at man skal have mulighed for at se faderens livshistorie.

Jeg talte faktisk med en kunde om det forleden dag, og det er en samtale, der ind imellem dukker op” fortæller Niels Pedersen fra Søgade Begravelse, der dog endnu ikke har haft nogle endelige bestillinger på QR koder til gravsteder.

Hjælp til udarbejdelse af video-sekvens
At det indtil videre mest er i forbindelse med kendte personer og på bevaringsværdige minder, QR koderne er slået igennem, bekræfter Michael Rohde-Petersen fra Danske Stenhuggerier.

I forbindelse med private, har der været en stabil interesse over de seneste to år. Men når det er kommet til stykket, er det ofte ikke blevet til mere end interesse og det skyldes nok især, at det er vanskeligt for private selv at samle historien og præsentere den professionelt, især når man sidder i sorgen og har mange andre udfordringer at skulle kæmpe med” fortæller Michael Rohde-Petersen.

Men Danske Stenhuggerier har nu lavet et samarbejde med en journalist og en erfaren desktop’er/speaker, således at det faktisk er muligt for pårørende at levere materiale i form af gamle billeder, smalfilm osv. og så få sammensat en video-sekvens på 3-5 minutter. Danske Stenhuggerier sørger for montering på gravstenen og hoster løsningen på en server i 10 år.

Hvis du gerne vil vise din historie
Vil du gerne være på forkant og få din historie med via QR-kode, når du engang er rejst herfra, så er det noget af det, du kan udfylde i hæftet ”Min sidste vilje”.

Hæftet kan du f.eks. hente hos Søgade Begravelse. Her kan du også få en snak med Niels eller Brian om QR koder, hvis du skal arrangere en begravelse, kig forbi kontoret i Ringsted, Hvalsø, Bjæverskov, Lejre eller Roskilde. Du kan finde kontaktinfo her.

 

HVAD ER QR KODER?

QR er en forkortelse for Quick Response, som betyder et hurtigt svar eller hurtig reaktion.

Det er en lille stregkode, som kan aflæses med kameraet på en smartphone eller en tablet, som f.eks. en iPhone eller en iPad.

Efterhånden som smartphones og tablets er blevet udbredt, har QR-koderne fundet anvendelse mange steder.

Med en QR-kode er det muligt at lave links, der eksempelsvis henviser til en hjemmeside, hvor der kan ses billeder eller videoer.

Kilde: helpdesken.dk/hvordan-laver-man-en-qr-kode/

/Heidi Taymyr

Flere nyhedsfilm