www.tv-midtsjælland.dk

Kødfrie dage - ny bog af lokal forfatter

09-02-2018

Man skal nok være rigtig heldig, hvis man udgiver en kogebog med vegetarretter lige på det tidspunkt, hvor Danmark går helt amok i kødfrie mandage, kødfrie hverdage eller en hel måned uden kød.


Men så heldig er Susan Hemmingsen fra Ringsted. Hendes nye kogebog ”Kødfrie dage” udkom fredag den 9. februar, og den ramler simpelthen lige ned i den helt store kødfrie trend, der er i gang i øjeblikket.

Nørderi ud i planter og krydderier
Susan Hemmingsen er uddannet farmakonom, har en professionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i kost og fysisk aktivitet og er uddannet Ernæringsrådgiver. Til dagligt arbejder hun som selvstændig ernæringsrådgiver og kostvejleder og rådgiver inden for ernæring og fysisk. Hun holder foredrag, underviser i madlavning og er uddannet instruktør i bl.a. pilates, aqua fitness, smart training og dans.

Jeg har siddet og nørdet i planter og krydderurter i rigtig mange år, og begyndte for nogle år siden at undervise i madlavning med vegetarretter” fortalte Susan Hemmingsen til TV-Midtsjælland, da vi mødte hende til bogrelease hos Bog & Idé i Ringsted fredag eftermiddag.

Det må jeg kunne gøre bedre
Susan interesserer sig for, at man får den rigtige ernæring, og for et par år siden var hun i P4, hvor emnet netop var kødfrie dage. Programvært René Sabroe havde købt quorn og sojapølser, som de i fællesskab skulle lave mad af.

Føj, hvor det smagte! Jeg tænkte, at det må jeg kunne gøre bedre” sagde Susan, og så var idéen til bogen skabt.

På en tur på Caminoen i sommers faldt brikkerne på plads for Susan, og hun knoklede med det, da hun kom hjem. Tre uger efter var synopsis lavet, så kom manuskriptet på plads, og det hele blev sendt til ’Forlaget mellemgaard’. Dagen efter at de havde modtaget manuskriptet på mail, kontaktede forlaget Susan og ville lave en 5-årig kontrakt.

En opskriftsbog for alle
Det er kombinationen kost og motion, der interesserer mig. Man skal være mæt, når man har spist, og det bliver man af opskrifterne i min bog” fortalte Susan. Opskrifterne er nemme, og derfor er bogen for alle, uanset om man er erfaren vegetar, har ønske om at blive vegetar eller om man bare gerne vil skære ned på indtaget af kød.

Nogle af opskrifterne indeholder æg, men hvis man ønsker at leve 100% plantebaseret, så kan æggene erstattes af ’hørfrøæg’ – det veganske alternativ til æg.

Stor interesse på forhånd
Susan deltog på en minibogmesse sidste lørdag og de 12 bøger, hun havde med, blev hurtigt solgt. Interessen for bogen var rigtig stor, og hun fik bestilling på yderligere 12 bøger.

Og med den store interesse, der generelt er for at spise mindre kød, så er der stor chance for, at bogen også bliver rigtig populær i Ringsted.

Bogen kan købes i Bog & Idé eller via Forlaget mellemgaard, hvor den også findes som e-bog. Den koster 199,95 kroner som bogudgave og 149 kroner som e-bog.

Du kan læse mere om Susan Hemmingsen her.

Beskrivelse af bogen fra 'Forlaget mellemgaard':
Denne bog henvender sig til dig, som er kvalitets- og ernæringsbevidst, og som vil have vegetarmad integreret i den daglige madlavning, uden at det bliver for svært og tidskrævende.

En beskrivelse af de hyppigste og lettest tilgængelige krydderurter, grønsager og rodfrugter, som er almindelige i den daglige madlavning, og hvordan man tilbereder dem.

Bogen er opdelt i lette basisopskrifter til brug i andre opskrifter; beskrivelse af krydderurt og råvare med billede, latinsk navn, og hvordan den bruges i madlavning. Endvidere hvordan og hvad den i gamle dage blev brugt til medicinsk, og hvad den er gavnlig for helbredsmæssigt, og til sidst indholdsstoffer såsom vitaminer og mineraler. 

Endelig er der almindelige og lette madopskrifter, hvor der ved hver opskrift er beskrivelse af en råvare – hvordan den bruges og behandles og dens indholdsstoffer. Jeg har bestræbt mig på at beskrive de almindeligste råvarer i den daglig madlavning, som flere og flere mennesker endvidere dyrker i deres egne haver.

/Heidi Taymyr

 

Flere nyhedsfilm