www.tv-midtsjælland.dk

Pas på din hund – det er højsæson for hjerteorm!

05-10-2015

Højsæson for fransk hjerteorm 
Lige nu og i de næste måneder er det højsæson for hunde med fransk hjerteorm på dyreklinikker landet over. På Sjælland, hvor forekomsten er størst, er det for mange dyreklinikker blevet rutine at mistænke hostende hunde for at være syge af fransk hjerteorm. Desværre ser det ud til, at smitten spreder sig til det meste af landet. I dag ved man, at der er særlige risikofaktorer, som de danske hundeejere bør kende.

Fransk hjerteorm 
Fransk hjerteorm er en parasit, som sætter sig i hundens hjerte og i de store blodkar, der går fra hjertet til lungerne. Dens larver vandrer igennem hundens krop og gør den alvorligt syg – i nogle tilfælde dødeligt, hvis hunden ikke behandles. Mange ved ikke, hvordan man forebygger parasitten.

Risikofaktorer 
Nogle hunde er særligt udsatte for parasitten. Har man for eksempel en ung hund, bor i et højrisiko område, og luftes hunden ofte uden snor, er der særlig god grund til at snakke med sin dyrlæge om regelmæssig kontrol og forebyggende tiltag. Jagt- og sporhunde er også udsat for større risiko. Men i princippet kan hunde i alle aldre og racer blive syge af parasitten.

Snegle smitter 
Hunde og ræve smittes med hjerteorm, når de nysgerrigt slikker på snegle eller kommer til at sluge dem. Det sker oftest i løbet af sommeren. Parasitterne kan forårsage stor skade, allerede inden hunden kan testes positiv for smitten. Symptomerne viser sig et par måneder efter smitten.

Vage og afvekslende symptomer 
"Her på Dahlgaards Dyreklinik ser vi mange hunde med fransk hjerteorm. Det er især hunde, der hoster, og som ikke kan klare den samme mængde motion som tidligere, der præsenteres for os på dyreklinikken”, fortæller dyrlæge Knud Dahlgaard, ejer af Dahlgaards Dyreklinik i Birkerød og bestyrelsesmedlem i dyreværnsorganisationen Dyrefondet. ”Men symptomerne kan variere meget. Man skal holde øje med vedvarende hoste, træthed, pusten, mistrivsel, forandret adfærd eller røde pletter i øjnene eller på tandkødet”, forklarer Knud Dahlgaard. Da hunde sjældent viser alle symptomer samtidigt, og symptomerne varierer i styrke, kan det være svært at vide med sikkerhed, at der er noget helt galt.

Hvad kan man gøre? 
Først og fremmest er det godt at vide, om ens hund er i højrisiko-gruppen, og tale med sin dyrlæge om, hvordan man forebygger smitten. Det er vigtigt at kende symptomerne og kontakte sin dyrlæge hurtigst muligt, hvis man har mistanke om, at familiens hund har fået fransk hjerteorm. Hunde kan ikke blive raske af sig selv og behøver behandling af en dyrlæge. Dyrlægen stiller diagnosen ved at undersøge hundens afføring på laboratoriet og kan efterfølgende iværksætte en behandling, som passer til den enkelte hund. Dyrlægen kan også forklare, hvordan smitten kan forebygges fremadrettet.

Ny hjemmeside om fransk hjerteorm 
Læs mere på den nye hjemmeside www.hjertelungeorm.dk. Her kan danske hundeejere få uddybende information om parasitten og få den nødvendige information om risikofaktorer og symptomer. Man kan også være med til at opdatere kortet over udbredelsen i Danmark og fortælle sin egen hunds historie om sygdommen.

Billeder udlånt af Bayer Nordic under Creative Commons licens.
 

Flere nyhedsfilm