www.tv-midtsjælland.dk

Nyretransplanterede Rikke: Det kunne altid gå værre!

10-04-2022

Den 2. oktober 1995 kom Rikke Weber i dialyse og den 10. april 1997 fik hun en nyretransplantation. Søndag den 10. april 2022 kunne Rikke fejre 25-års jubilæum som nyretransplanteret, og det fejrede hun ved at invitere cirka 50 gæster til reception hos Wonderful Lifestyle i Sct. Hansgade.


Der kommer mennesker, jeg ikke har set i årevis, men som har været en del af processen. Nogle af dem, der kommer, har været transplanteret både 5 og 6 gange” fortalte Rikke Weber, da vi talte med hende umiddelbart inden receptionen.

Rikke Weber var 19 år, da hun fik konstateret dårlige nyrer.

Jeg har været transplanteret længere tid, end jeg har været rask” fortalte Rikke.

At få så alvorlig en diagnose i en så ung alder kan tage livsglæden fra mange, men ikke fra Rikke, der betegner sig selv som en livsnyder.

Rikkes motto er ”Det ku’ altid gå værre”

Da Rikke for 25 år siden lå på Rigshospitalet efter sin nyretransplantation, havde hun sin helt egen måde at tackle det på, hvis det hele blev lidt for meget.

Jeg tog elevatoren ned på 3. sal og gik en tur igennem børneafdelingen. Her kunne jeg konstatere, at min situation kunne have været meget værre” fortalte Rikke.

Og sådan er Rikke. Hun har en helt enorm positiv indstilling og kan altid se det bedste i enhver situation. ”Det ku’ altid gå værre” er Rikkes motto, og det er slet ikke til hverken at se eller mærke på Rikke, at der – bag hendes smilende og positive ydre – gemmer sig en krop, der har været så meget igennem.

Dialyse hver 4.-6. time

Som 19-årig kom Rikke i P-dialyse (peritonealdialyse, også kaldet posedialyse eller bughindedialyse). Det betød, at Rikke hver 4.-6. time skulle gennem dialysen.

Rikke arbejdede som elev hos Enemærke & Petersen, og de havde fuld forståelse for situationen. Rikke gik hjem i frokostpausen og brugte den tid, hun havde behov for. I fritiden kunne hun f.eks. sidde sammen med vennerne i gården, mens dialysen var i gang. Rikke havde – ud over sit enorme positive livssyn – også et godt netværk og en god arbejdsplads.

Musekuren var sidste udvej

Efter transplantationen den 10. april 1997 var Rikke ved at forbløde og havnede i respirator. Det blev en rigtig lang proces på Rigshospitalet, fordi der, som Rikke beskriver det, var ’nogle udstødninger’. Som sidste udvej blev Rikke sat på noget, der kaldes for musekuren.

Når musen har været forbi, begynder nyren at virke” beskrev Rikke musekuren.

Ved musekuren slår man immunforsvaret i bund, så der ikke er noget, der kan udstøde organet. Hvis ikke det virkede, ville lægerne tage nyren ud af Rikkes krop igen. Heldigvis virkede det, og den 2. juni kunne Rikke heldigvis udskrives.

Det blev dog til sammenlagt 8 måneders indlæggelse i løbet af det næste år fordi Rikkes immunforsvar var så lavt.

”Jeg har fået en chance til”

Kort tid efter transplantationen kom Rigshospitalets socialrådgiver ind på stuen og sagde:

Nå Rikke, vi skal jo søge pension til dig”.

Nej, det skal vi så nok ikke” svarede Rikke ikke og fortsatte: ”For nu har jeg jo fået en chance til”.

Rikke startede med at have to deltidsjobs efterfulgt af et fuldtidsjob. Det blev dog for meget, så Rikke søgte flexjob og fik det.

I de sidste 21 år har Rikke arbejdet hos Midt- og Vestsjællands Politi 16 timer om ugen. Hun har nogle super kollegaer, der tager sig rigtig godt af hende.

Rikke har behov for en eftermiddagslur og koncentrationen er ikke så god.

Men ellers fungerer hverdagen godt, og vi betegner os selv som livsnydere” fortalte Rikke.

Slap godt gennem corona

Selvom Rikke havde besluttet sig for, at hun aldrig skulle giftes, måtte hun revurdere den beslutning, da hun for 17 år siden mødte sin Kim. De blev gift nogle år senere, og har været sammen lige siden.

Vi er rigtig gode for hinanden” sagde Kim, som også selv er afhængig af medicin i hverdagen og derfor er glad for, at de kan give hinanden god støtte og opbakning.

De har også haft corona sammen. Rikke var blevet advaret om, at hvis hun fik corona ville hun ryge i respirator eller måske endda dø af virussen. Men ikke engang corona kunne få bugt med Rikkes gode humør. Mens Kim var ret hårdt ramt af coronaen i tre uger, nøjedes Rikke med at miste smagssansen.

Flere donorer

Vi skal bruge nogle flere donorer” sagde Rikke og fortsatte:

Der er for mange, der måske gerne vil, men ikke får gjort noget ved det”.

Rikke håber det bliver sådan, at man automatisk registreres som donor, når man fylder 18 år og efterfølgende kan vælge det fra i stedet for, som nu, at skulle vælge det til.

Der er omkring 450 på venteliste til organer, og det er jo desværre ikke alle sammen, der når at få et organ”.

Men Rikke var altså en af de heldige, der fik et organ i tide, og hun har planer om at tage 25 år mere med sin nyre.

På organdonor.dk kan man læse om, hvordan man tilmelder sig som donor.

 

Flere nyhedsfilm