www.tv-midtsjælland.dk

Fra tæt bevoksning til åben bypark i Vigersted

21-09-2021

Søndag den 19. september blev det årlige Kildemarked afholdt i Vigersted. Denne gang var det et særligt arrangement, fordi bymidten ved søen samtidig blev officielt indviet.


Det hyggelige Kildemarked

Ved Kildemarkedets boder kunne man købe alt fra kikkerter, stauder og cykler til hjemmesylt, honning, smykker og hjemmestrik. Spillemændene sørgede for at skabe den rette markedsstemning for de mange, der kiggede forbi til Kildemarkedet.

Nogle havde medbragt egen mad, mens andre på forhånd havde bestilt lækre pitabrød fra Café Ingeborgs foodtruck.

De Grønne Pigespejdere havde tændt op i bålfadet, og hos dem kunne man riste marshmellows, lave flødebollekast, skære sin egen blyant, skyde med bue og pil og gætte dyrefodspor.

Der var solsikke- og græskarkonkurrence, hvor deltagerne konkurrerede om de flotteste, største og sjoveste eksemplarer af deres solsikker og græskar og Zapshowteater opførte forestillingen ”Hovhov … nå”, som underholdt både børn og voksne.

Indvielse af bymidten.

I 2015 formulerede Vigersted Lokalråd en helhedsplan for Vigersted.

På arealet i bymidten stod mere end 300 birketræer og man ønskede at få gjort bymidten mere åben.

Af flere forskellige årsager blev projektet udsat 1 år, og da det endelig gik i gang, røg de ind i en regnperiode, der gjorde det umuligt for maskinerne at køre i området. Det blev heldigvis også løst, og endelig kunne pladsen ryddes for jord og træer.

Der blev flyttet 3.000 kubikmeter jord, hvilket svarer til 300 lastbiler fyldt” fortalte næstformand i Lokalrådet, Peter Hansen, som også kunne fortælle, at indvielsen oprindelig var planlagt til Grundlovsdag 2020, derefter til Grundlovsdag i år.

Endelig lykkedes det” konstaterede Peter Hansen og bød velkommen til Ringsteds borgmester Henrik Hvidesten, der var kommet for at klippe den røde snor og dermed officielt indvie bymidten.

Genskabt lokalhistorie

Det glæder mig rigtig meget at se, hvad der kan lade sig gøre, når et fællesskab løfter i flok, og den her bypark kan vel nærmest stå som et symbol for, hvad der kan lade sig gøre, når borgere går sammen om en vision og har viljen, evnerne og kræfterne til at få det til at ske – også når man møder modstand undervejs” sagde Henrik Hvidesten.

Borgmesteren glædede sig også over, at der nu er genskabt noget lokalhistorie.

Fra tæt bevoksning her midt i byen er der nu skabt en åben bypark, som i den grad indbyder til fællesskaber. Og så er der genskabt noget lokalhistorie omkring det gamle Landsbyfælled, som fra gammel tid var byens og omegnens samlingssted, og hvor kvæget om sommeren blev drevet ind fra græsningsarealerne rundt omkring byen til malkning og til vanding” sagde Henrik Hvidesten og fortalte, at traditionen om at holde kildemarkeder stammer fra tiden før reformationen, hvor man ved de hellige kilder holdt markeder med både handel og gøgl.

De grønne frøers paradis

Rådsmedlem Berit Galberg bød alle på chokoladefrøer, for der er nemlig masser af grønne frøer i søen.

På en tur rundt om søen for et par uger siden, blev der talt 177 frøer, der hoppede i fra kanten. Der er også snoge, salamandere, spændende insekter og smukke planter rundt omkring, så vi er rigtig glade for, at vi også på den måde kan bidrage til Ringsted Kommunes biodiversitet” sagde Berit Galberg.

Flere nyhedsfilm