www.tv-midtsjælland.dk

Bedsted Vingård præsenterede Rondo Rosé

09-09-2021

Den nemmeste måde at få en lille formue for en vinbonde er, at starte med en stor formue!


Citatet, der gør det klart, at det er svært at blive rig af at producere vin, og især i Danmark, kan vinbønderne fra Vingården Bedsted, Kim Møllebro Hansen og Steffen Andersen i hvert fald godt skrive under på.

Lørdag den 4. september holdt Vingården Bedsted åbent hus i anledning af landsdækkende ’Dansk vindag’.

Traditionen tro var det trædrejer Preben Christensen på Bedstedvej 18, der lagde hus til arrangementet, og Preben inviterede samtidig indenfor i sit værksted, hvor man kunne beundre hans smukke håndlavede ting i træ. Den lokale pilefletter Grete Bendtsen udstillede på dagen en del af sine flettede produkter.

Ingen rødvin siden 2018

Sommeren 2018 var forrygende, og der blev høstet 180 kilo Rondo-druer til rødvin. Siden er der ikke blevet produceret rødvin på Vingården Bedsted. Der har simpelthen ikke været nok af de røde druer i en kvalitet, der kunne blive fornuftig rødvin ud af.  Og det ser heller ikke ud til, at de røde 2021-druer vil resultere i rødvin. Kim og Steffen regner med højst at høste 50 kilo.

Filtmider

Nogle af vingårdens Rondo-planter er blevet ramt af filtmider.

Filtmider tager pippet fra nogle af vores gamle planter. De suger al næringen ud af dem” fortalte Kim. Han og Steffen er først for nyligt blevet klar over, at filtmider skal behandles med svovl allerede fra starten af sæsonen.

I april måned skal de bare stokke have en stærk svovlopløsning og det skal de en gang om ugen frem til blomstring.

Så kan man begynde at nakke dem” sagde Kim, og håber at den behandling, de nu har igangsat, kan slå filtmiderne ned.

Der er meget, der kan gå galt

Som om filtmider ikke var nok, er nogle af Rondo-planterne også ramt af vinskimmel.

Lige så snart man ser de der olielignende pletter på oversiden og lidt meldug-lignende gråskimmel på bagsiden, så skal man ud og sprøjtemiddel med et svampemiddel” fortalte Kim og fortsatte:

Der er rigtig meget, der kan gå galt. Hvis det regner meget, kan druerne via planten tage vand ind, og blive så store, at de trykker hinanden og revner, hvilket kan betyde, at de rådner. Og så er der markfrost, oktoberfrost osv.

Rosé på Rondo-druer

Når høsten af Rondo-druer ikke rækker til at lave rødvin, men de druer der er, har modnet nogenlunde, så kan der blive rosé ud af det, og i år kunne Kim og Steffen præsentere Bedsted Rondo Rosé 2020.

Kim og Steffen har lavet rosé før, men det er først nu, de er begyndt at lave den på Rondo-druen.

Første gang de forsøgte, kom resultatet til at ligne hvidvin. Da farven på vinen lignede en god rosé, tog de druerne fra. De var bare ikke opmærksomme på, at vinen mister noget af farven, så den derfor skal være temmelig mørk i starten, for at slutresultatet er en flot rosé.

Den Rondo Rosé Kim og Steffen præsenterede på vindagen, var ikke bare smuk i farven. Den smagte tilsyneladende også rigtig godt, for der blev solgt en del flasker.

De hvide druer er stabile

Rent vinteknisk er det nok det samme at lave en god hvidvin som en god rødvin, men det er sværere at få gode modne blå druer, så derfor er det sværest at lave en god rødvin” fortalte Kim og Steffen.

Heldigvis ser de hvide druer stabile ud. Det er sorten Solaris, der står på vinmarken i Bedsted, og den er rimelig sygdomsresistent.

Så med det gode septembervejr er der håb for en god 2021-hvidvin fra Vingården Bedsted, som de kan præsentere på Dansk vindag i 2022.

 

Vingården Bedsted blev etableret på barmark i 1999 og fungerer i dag som hobbyvingård, drevet af de to vinbønder Kim Møllebro Hansen og Steffen Andersen.

På landsplan er der cirka 1100 vinbønder. De fleste er hobbyavlere, men der er godt 100 erhvervsavlere. Og selvom det er svært at dyrke vin i Danmark, er nogle af erhvervsavlerne faktisk begyndt at få sorte tal på bundlinjen.

Flere nyhedsfilm