www.tv-midtsjælland.dk

Såkaldt superfood kan lukke Haraldsted Sø allerede torsdag

01-04-2021

De for årstiden usædvanligt høje temperaturer de sidste par dage, har fået forekomsten af blågrønalger til at stige.


OBS! Denne artikel var naturligvis en aprilsnar!


Blågrønalger ses oftest i sommerhalvåret i varmt og stille vejr, men det er altså det meget varme forårsvejr, der har fået den trådformede Nodularia Spumigena, som er den pågældende blågrønalges officielle navn, til at dukke op.

Lukning af Haraldsted Sø kan blive nødvendig

Blågrønalgerne er onsdag observeret ved Haraldsted Sø, og det har fået veganere og helsefanatikere til at rette opmærksomheden mod søen.

Det er nemlig blandt andet fra blågrønalger, man udvinder det særdeles populære næringsrige kosttilskud Spirulina, der betegnes som såkaldt superfood.

Det har fået Midt- og Vestsjællands Politi til at overveje at lukke al færdsel på selve søen samt færdsel på stier ved og omkring søen. Man frygter at fundet vil skabe en så stor tilstrømning af folk, der vil udvinde Spirulina af bløgrønalgerne, at de officielle forsamlingsforbud ikke kan overholdes. 

"Hvis interessen for at udvinde Spirulina er så stor, som det vi hører på vandrørene, så er der risiko for, at tusindvis af mennesker vil strømme til søen, og selvom søen er stor, så vil det være umuligt at undgå, at området kommer til at ligne havnebassinerne i København på en solskinsdag. Det kan vi ikke stå inde for, som situationen er lige nu" fortæller Preben Steffensen fra Midt- og Vestsjællands Politi og fortsætter:

Vi har hasteindkaldt til online Teams møde her til formiddag, hvor vi, sammen med Sundhedsministeren og Miljøstyrelsen vil tage beslutning om, hvorvidt vi allerede i løbet af torsdagen bliver nødt til at lukke hele området omkring Haraldsted Sø."

Hvis det besluttes at lukke området, vil det få konsekvenser for roere, vinterbadere og folk, der havde planer om at nyde områdets smukke natur i løbet af påsken.

Vi følger naturligvis op på sagen.

Flere nyhedsfilm