www.tv-midtsjælland.dk

Drømme om frihed på Skjoldenæsholm

22-09-2020

Tusmørket blev til bælgravende mørke, men man opdagede ikke forandringen. Det eneste sanserne var fokuseret på, var historien, musikken, lyset, fortællingerne – og drømmen om frihed.


I de smukkeste omgivelser på Skjoldenæsholm, fortryllede Claus Thorsager Olesen – bedre kendt som Thorzager – søndag aften publikum med sin helt unikke lyskoncert ”12 drømme om frihed” på premiereaftenen for Skjoldenæsholm Live.

200 gæster, hvoraf 80 spiste på Skjoldenæsholm inden koncerten, betød udsolgt på alle parametre, og Skjoldenæsholm Live fik en bragende succesfuld start.

Mange gæster valgte at komme i god tid og nyde omgivelserne, en kold øl eller en varm kop kaffe, mens Pyndt/Baggesen skabte en hyggelig stemning fra scenen.

Ved indgangen stod Dorothea Bruun de Neergaard og tog imod sine gæster og var meget taknemmelig for den store opbakning til arrangementet.

Skjoldenæsholms bidrag til historien

Kl. 19.30 bød Niels Bruun de Neergaard velkommen fra scenen og fortalte om Skjoldenæsholms bidrag til den 800 års historie, som Thorzager skulle præsentere.

Claus’ historie starter med Dannebrog, der falder ned fra himlen. Her på Skjoldenæsholm og omegn har vi historien, der starter hvor Knud Lavard blev slået ihjel i 1131. På det tidspunkt lå det gamle Skjoldenæs ude ved Valsølille-søen og var en del af kongevejen” fortalte Niels Bruun de Neergaard.

Kongevejen kan man stadig se ude ved Skjoldenæsholm, og den del blev lavet af Frederik II tilbage i 1581. Kongevejen var kun beregnet til kongens embedsmænd og tropper, der kunne komme oppe nordfra, fra København og så ned til Antvorskov på en nem og effektiv måde.

Hvis bønderne og borgerne formastede sig til at benytte Kongevejen, så var der meget hårde straffe. Den var låst af og der var vagter på. Men det hjalp ikke, så til sidst satte man straffen op. Hvis en almindelig dødelig blev fanget på vejen, så blev hesten slået ihjel med det samme. Og det var en meget hård straf dengang.

Således kunne Skjoldenæsholm meget passende bidrage til historien.

Tear Down This Wall

Jeg er simpelthen så glad for at sætte ’12 drømme om frihed’ op i de her fantastiske omgivelser. Det her er et helt særligt sted, vi nu skal bruge som kulisse for 800 års historie, som vi skal igennem” sagde Thorzager til publikum.

Ideen kom for omkring 4 år siden, da Thorzager sad og lavede noget andet til TV. Han hørte Ronald Reagans tale, hvor han siger ”Mr. Gorbachev, tear down this wall”.

Vi skal fortælle en historie, der er ved at blive glemt, i hvert fald i alle de nye generationer, der kommer til” sagde Thorzager, inden det fantastiske show gik i gang.

Fortryllende og magisk

En samarbejdsvillig septemberaften og Skjoldenæsholms store prægtige hovedbygning dannede de perfekte rammer for den fortryllende og magiske koncert. Thorzagers musik blev undervejs akkompagneret af Andreas Møller Bøttiger på saxofon og fortællerne Jannie Asklund og Lars Storm Kristensen. Den smukke hovedbygning blev en af hovedaktørerne, når Jannie Asklund dukkede op i forskellige af bygningens vinduer, hvorfra hun oplæste digte.

 

 

Flere nyhedsfilm