www.tv-midtsjælland.dk

2018-vinen fra Bedsted blev præsenteret

21-09-2020

Årets vinvejr har været ok, men i maj måned var der et par nætter med frost. Det betyder, at årets udbytte ligger på 50%.


Det fortalte vinbonde Steffen Andersen, da Vingården Bedsted lørdag den 19. september holdt åbent hus. Det gjorde de i anledning af Dansk Vindag, der altid afholdes 3. lørdag i september.

Det skal man regne med. Man kan ikke regne med 100% hvert år” fortalte Steffen om årets 50%-udbytte, og fortsatte:

Vi har været i gang i over 20 år. Vi har haft i hvert fald 3-4 år, hvor det ikke blev til noget.”

Godt besøgt åbent hus

Dagen før åbent hus-arrangementet kom regeringens udmelding med yderligere restriktioner pga. corona-situationen, og vinbønderne Steffen Andersen og Kim Møllebro Hansen var lidt i tvivl om de skulle aflyse arrangementet. Men eftersom det foregår udendørs, valgte de at afholde det.

Det var mange glade for, og i løbet af dagen var der masser af mennesker, der kiggede forbi. Bortset fra et større selskab, der kom på én gang lige før frokost, så var gæsterne jævnt fordelt over dagen. Der var masser af håndsprit og retningslinjerne blev nøje fulgt, så det var ikke noget problem.

Tilfredse med 2018-vinen

Hvis man har fulgt lidt med i dansk vinproduktion ved man, at der har været store forventninger til 2018-vinen, for det var den sommer, hvor solen skinnede nærmest uafbrudt. Og både Steffen og Kim er meget tilfredse med vinen, som de betegner som god kraftig.

Vi vil gerne prøve at blive lidt klogere, men man skal kun skrue på én ting. Hvis man skruer på flere knapper på en gang og det bliver bedre eller dårligere, så ved man ikke hvorfor” fortalte Steffen, og derfor har de i år haft halvdelen af vinen på ungarske fade og den anden halvdel på franske fade.

Vinen er lavet på druen Rondo, men blandet med druerne Leon Millot og Cabernet Cortis.

Steffen og Kim ender med omkring et par hundrede flasker fra den årgang, for de har stadig 3 egetræsfade med 2018-vin. Kim passede en vinmark i Vigersted det år, så der ligger 180 liter, de kan lege med, når de har lyst.

Kim anbefaler, at man lader den røde 2018-vin ligge et års tid, før man drikker den. Gør man det, skal den ligge mørkt og køligt. Kan man ikke vente, så kan det godt betale sig at dekantere den, før man drikker den.

Et tålmodighedsprojekt

Den nye vinmark, der er etableret på ’bjerget’ op til jernbanen, begynder formentlig at producere druer om 2-3 år.

Den blev etableret på Banedanmarks overskudsjord, og lige nu er der ved at blive plantet læ-planter.

Indtil videre er der ikke så meget arbejde med selve vinmarken på ’bjerget’, for den passer sig selv, så Steffen og Kim kan ikke gøre meget andet end at kigge til den engang i mellem – og så vente.

Det er et tålmodighedsprojekt” fortalte Steffen og fortsatte:

Man skal tænke sig godt om, for det er lidt ærgerligt at lave en fuser, når det tager 5 år at etablere en vinmark.”

Kirsebærvin

Kim har tidligere lavet sin egen kirsebærlikør, og på forespørgsel kom der en flaske på bordet, som folk kunne få lov til at smage. 

Det var en meget lækker kirsebærlikør, som virkelig smagte af kirsebær, og som ledte tankerne hen på en omgang ris a'lamande. 

Desværre laver Kim ikke kirsebærlikøren længere. Der kunne ellers godt have været solgt adskillige flasker i løbet af lørdagen, for den vakte begejstring. Men det gjorde vinene nu også, og der var en del, der gik hjem med en eller flere flasker af den dansk-producerede vin i hvid, rosé eller rød udgave.

Flere nyhedsfilm