www.tv-midtsjælland.dk

Sømandshistorier og gin på krumme agurker

12-09-2020

Den første kobberkedel blev købt i Tiergarten på håndslag og hedder Ellen. Den næste – en noget større model på 1820 liter – hedder Helga. Der findes ikke en tredje endnu, men når den tid kommer, så skal den hedde Emma. Alle Radius’ destillationsapparater er hunkøn og er opkaldt efter partnernes bedstemødre.


Det fortalte Kristian fra Radius Destillery, da han torsdag aften præsenterede 7 af destilleriets gin og 1 solbærlikør for 20 deltagere ved ginsmagning hos Skjold Burne Ringsted.

Normalt plejer der at være flere deltagere, men i disse tider er der plads til godt og vel 20 i butikkens baglokale.

Radius Destillery

Kristian er farmaceutuddannet, og da han blev træt af møder og chefer, slog han sig i 2016 sammen med kammeraten Flemming, der arbejdede på Ferrosan ligesom Kristian. Sammen startede de startede Radius Destillery. Senere har de slået sig sammen med August på Oremandsgaard, hvor destilleriet holder til nu.

Da corona lukkede Danmark i marts måned, blev også Radius ramt, for alt gik i stå. Heldigvis kunne de omlægge produktionen fra gin til håndsprit, så det gjorde de.

Det har vi lavet rigtig rigtig meget af” fortalte Kristian, der havde nogle flasker med, så der kunne stå en på hvert bord.

Krumme agurker

Den første af de 7 gin, der stod på programmet, var Batch no. 0022 – en 43% gin med agurk og citrongræs.

Batch no. 0022 er udviklet sammen med Muskelsvindfonden. De har et projekt, der hedder Pærfekt (fordi mange af deres medlemmer er perfekte mennesker i uperfekte kroppe). Da Radius ønskede at lave en gin med agurk, der virkelig smagte af agurk, valgte de at bruge de krumme PÆRFEKTE agurker. De fejler ikke noget, men må ikke sælges i EU.

Sømandshistorier

Udover at give en masse spændende viden om de enkelte gin, kunne Kristian også fortælle en rigtig sømandshistorie.

I gamle dage var en del af sømændenes løn sprut. Det var således, at jo mere vand, man kunne putte i fadene, jo mere løn havde man til sømændene, men jo ringere et produkt havde man også.

For at teste om de var blevet snydt, dyppede de krudt i sprutten for at forsikre sig om, at der ikke var blandet for meget vand i.

Var alkoholindholdet over 57% blev krudtet antændt. Hvis krudtet ikke blev antændt, var sømændene ikke tilfredse.

Kristian har været med til at afprøve om det passer, og det gør det. Spiritus på 42% antænder ikke, men det gør spiritus på mere end 57% derimod.

Forædling af batch no. 0010

Som en lille overraskelse var der en ekstra gin på programmet, ud over de 8 flasker, der stod på programmet.

I april hældte Lars og Rasmus 40 liter gin – Radius batch no. 0010 – på et romfad. Der stod det i cirka 4 uger.

Den gin, der kom ud af det, er Fadlagret Ringsted Gin batch 2.

Da de lavede batch 1, blev der hældt 30 liter på, og de blev solgt i løbet af 2 dage. Den fadlagrede gin er meget populær.

Og batch 3 er snart på vej, for Lars har købt et 4-liters romfad. Det bliver ’fodret’ med en PX-sherry, og der kommer også portvin på. Derefter hældes Jamaica-rom på fadet, og når den er færdig og tappet, kommer der Radius-gin i fadet.

Vi aner ikke hvor det ender” sagde Lars. Den fadlagrede gin smager forskelligt hver gang.

Lars har været så venlig at forædle vores batch no. 0010” sagde Kristian og understregede, at der faktisk skal meget få ændringer til for at dreje smagen på en gin et helt andet sted hen.

Der blev i løbet af aftenen smagt på:

  1. Batch no. 0022 – Agurk og citrongræs, 43%
  2. Batch no. 0018 – Den håndplukkede, 43%
  3. Batch no. 0029 – Kraftfuld æble, 43%
  4. Batch no. 0037 – Oremandsgaard Terroirgin, 43%
  5. Batch no. 0010 – London Dry, 43%
  6. Batch no. 0038 – Navy Strength, 57,5%
  7. Batch no. 0021 – Røgede bær og kaffe, 43%
  8. Oremandsgaard Solbærlikør, 29%
  9. Fadlagret Ringsted Gin batch 2, 43%

 

 

 

Flere nyhedsfilm