www.tv-midtsjælland.dk

Ringsted Museum og Arkiv fejrede hele tre ting

29-08-2020

Knapt 50 mennesker var fredag eftermiddag inviteret til festivitas på Ringsted Museum og Arkiv i hele tre anledninger. Ringsted Museumsforening kan i år fejre 40-års jubilæum og det samme kan Ringsted Museum og Arkiv. Den tredje anledning var åbning af udstillingen ’Ringsted – Kort fortalt’.


Arrangementet blev – af corona-hensyn – holdt i pavilloner ude på pladsen foran møllen og museet. Den nye museumsinspektør på Ringsted Museum og Arkiv, Rikke Elise Roos, bød de inviterede gæster velkommen og informerede om, at når den røde snor var klippet, så kunne man komme ind og se udstillingen i grupper af 10 personer ad gangen.

Det er sådan nogle forbehold, vi er nødt til at leve med i øjeblikket – ikke bare i Ringsted, men i hele verden. Det bliver en del af vores historie, og når museet kan fejre 50-års jubilæum, vil det være en del af Ringsteds historie, som alle kan huske. Vi tegner fremtidens historiefortælling, mens vi kigger på den historie, der ligger bag os.

Historisk overblik fra oldtid til nutid

Udstillingen ’Ringsted – kort fortalt’ giver et historisk overblik fra oldtid til nutid. Den giver et indblik i hvem det egentlig er, der bor i Ringsted.

Jeg elsker Ringsted rigtig meget, jeg elsker Ringsteds historie og jeg elsker Ringsteds nutid, så en udstilling, der er en introduktion af Ringsted By for de mennesker, der bor her, er jeg overbevist om går lige i hjertet på mig, og jeg håber rigtig mange andre vil have det på samme måde” sagde Ringsteds borgmester Henrik Hvidesten, inden han klippede den røde snor til udstillingen.

Udstillingen er – som museet beskriver det – en komprimeret introduktion til Ringsted By og de mennesker, der bor der. Man kan opleve Sct. Bendts Kirke brænde via virtual reality, man kan se byen vokse på TV-skærmen og se middelaldermord illustreret som tegneserier på væggene.

Et pilotprojekt

Ringsted – kort fortalt’ er et pilotprojekt og en introudstilling i Museum Vestsjælland.

Tanken er, at vi på en forholdsvis lille plads skal vælge de nedslag, der er vigtige, således at hvis man kommer til Ringsted for første gang – eller man som Ringsteder har brug for at få genopfrisket sin hukommelse – så kan man opleve det, der er vigtigt at vide” sagde direktør for Museum Vestsjælland Eskil Vagn Olsen.

Med udstillingen afprøves konceptet for en udstilling, hvor man kort og præcist formidler hovedtræk i den lokale by eller egns historie.

Erfaringerne fra udstillingen i Ringsted vil indgå i arbejdet med udvikling af introudstillinger i vores øvrige 5 kommuner” sagde Eskil Vagn Olsen, der glædede sig til at se, hvordan udstillingen bliver modtaget.

En årsunge på 40 år

Både Ringsted Museumsforening og Ringsted Museum og Arkiv kan i år fejre 40-års jubilæum. Og 40 år kan umiddelbart virke som mange år, men det er det slet ikke!

Ringsted Museum er en årsunge. Vi har museer, der er over 110 år gamle. Det er faktisk de fleste af dem” fortalte Eskil Vagn Olsen og fortsatte:

Når man er 40, er man midt i livet, eller som Henrik (Hvidesten. Red) ville have sagt – midt i mulighederne.”

Formand for Ringsted Museumsforening Hans Christian Stadelund fortalte lidt om Ringsted Museumforenings historie.

Vi har ikke fået lavet et jubilæumsskrift, men senere på året kommer der en artikel i Ringsted Bogen om museet og Museumsforeningen, så der kan I læse det hele” sagde Hans Christian Stadelund og fortalte at det onsdag den 26. august var præcis 40 år siden, at foreningen afholdt stiftende generalforsamling.

Se udstillingen

Den spændende udstilling er åben for alle fra søndag den 29. august. Den kan ses i museets åbningstid, og det er gratis, når man har betalt almindelig entré.

Ud over udstillingen ’Ringsted – Kort fortalt’, kan man opleve udstillingerne ’Lille Valdemars eventyr’ og ’Valdemarerne på nye eventyr’, så der er masser af muligheder for at få spændende historiefortælling på Ringsted Museum og Arkiv.

Flere nyhedsfilm