www.tv-midtsjælland.dk

Affaldsindsamling i Ringsted søndag var en succes

03-08-2020

35 Ringsted-borgere valgte at bruge nogle timer søndag eftermiddag på at samle henkastet affald i byen.


Henkastet affald er det affald, der smides i naturen, langs veje, i grøftekanter, på gaden og i byernes grønne områder.

Ud over at affald i naturen forringer vores naturoplevelser, så er det også skidt for både miljø og dyr. Mikroplast ophober sig i jorden og i vandmiljøet, og det kan havne i dyr og derved også i vores fødevarer.

Desuden er en del affald en ressource, der kan genanvendes, og den mulighed går til spilde, hvis affald bare henkastes i naturen.

Samfundet bruger rigtig mange penge på at rydde op efter dem, der smider deres affald rundt omkring.

Gennem en årrække har Danmarks Naturfredningsforening arrangeret dage, hvor hele landet samler affald og det er heldigvis også blevet populært med mindre indsamlingsarrangementer landet over.

Ryd op Ringsted

I Ringsted bliver der også smidt affald i naturen og derfor har Ringsted Ungdomsforum (RUF) taget initiativ til arrangementet ”Ryd op Ringsted”. I samarbejde med Mødrehjælpen Ringsted og Kino Kultur Ringsted blev det første arrangement afholdt søndag eftermiddag.

35 Ringsted-borgere mødte op i Anlægget kl. 13 for at hjælpe med at gøre byen pæn. Selvom der er plads til mange flere, var det et flot fremmøde til det første arrangement, der blev afholdt mens mange stadig holder sommerferie.

Byrådet var også flot repræsenteret med tre deltagere. Borgmester Henrik Hvidesten, Torben Lollike og Lisbeth Andersen havde pumpet cyklerne og var klar til at forskønne den smukke Ringsted by.

Håndsprit og afstand

Arrangørerne havde på forhånd udpeget nogle steder, hvor deltagerne skulle samle skrald. Det var i Anlægget, Klosterlunden, Torvet, Kærhavestien og Dyrskuepladsen.

Hvis I selv har set nogle steder, I synes trænger til en kærlig hånd, så er I selvfølgelig meget velkomne til at tage derhen” sagde Stine fra RUF, da hun bød velkommen.

Iført handsker på de afsprittede hænder, bevæbnet med sorte affaldssække og grabbere og ordene ”Husk at holde afstand”, begav deltagerne sig ud på de forskellige områder og brugte godt og vel et par timer på at samle op efter dem, der havde valgt bare at smide deres affald.

13 sække med henkastet affald

På den relativt korte tid blev der indsamlet 13 sække med henkastet affald. Der blev indsamlet alt fra plastic, dåser og en tabt pung (der naturligvis ikke blev lagt i affaldssækkene, men bliver indleveret hos Politiet) til havestole, parasol og cykeldæk. Det affald, der var mest af, og det, der tager længst tid at samle op, var dog cigaretskod og glasskår. I Anlægget havde nogen simpelthen smadret flasker mod træerne, og det tog temmelig lang tid at få samlet glasskårene op.

Affaldssækkene hentes mandag morgen af Ringsted Kommune, der i øvrigt også havde stillet grabbere og affaldssække til rådighed.

Forplejning uden spild

Efter 2½ time ude på indsamlingsområderne, mødtes deltagerne ved ’checkpoint’ i Anlægget, hvor der blev disket op med sodavand, kaffe, vand sponseret af Netto på Næstvedvej og kage sponseret af Munkegaardens Bageri.

Der var tid til at efterrationalisere og komme med gode råd til fremtidige arrangementer.

Deltagerne var blevet mødt meget positivt ude på områderne af folk, der roste for det gode initiativ.

Det er fedt at se jer arbejde og være en del af arrangementet” roste en af deltagerne de 3 byrådsmedlemmer. Henrik Hvidesten nåede at være med til den vigtigste del af arrangementet - affaldsindsamlingen, men måtte forlade Anlægget ved afslutningssamlingen på grund af et tv-interview.

Arrangørerne fik stor ros for arrangementet og for at have tænkt over både et telt ved checkpoint, sørget for handsker, poser, grabbere og lækker forplejning. Og så fik de en masse gode idéer med hjem, til hvordan arrangementet kan blive endnu bedre næste gang.

Alt det, der var til overs af kage og drikkevarer, blev senere afleveret på Krisecentret, så intet gik til spilde.

Næste arrangementer

Lørdag den 19. september holder DN Ringsted Affaldsindsamling i Ringsted. RUF, Mødrehjælpen Ringsted og Kino Kultur Ringsted afholder nye arrangementer i både oktober og november.

Hold øje på deres Facebooksider, så du kan få sat kryds i kalenderen og være med til at holde Ringsted pæn.

Flere nyhedsfilm