www.tv-midtsjælland.dk

En aften med Amarone og italiensk mad hos Forni´s

24-11-2019

Torsdag aften holdt Forni’s og Ciao Vino en Amarone-smagning med lækker 5-retters italiensk menu.


Mens Forni’s sørgede for den lækre italienske mad, så var det Brian Hintz fra Ciao Vino, der guidede de 32 gæster gennem aftenens vine.

En dyr vintype
Amarone er ikke hverken en druetype eller et vindistrikt, men en betegnelse for en vintype, der er fremstillet med udvalgte druetyper fra det norditalienske vindistrikt Valpolicella.

Det er en langsommelig proces at fremstille Amaronevin, og derfor er det en relativt dyr vintype.

Druerne til Amaronevinen høstes i september måned, og så overvintrer de indendørs, hvor druerne gennemgår en naturlig tørringsproces.

Er det en meget fugtig vinter med masser af regn, så kan man risikere at måtte kassere hele produktionen, i hvert fald til Amarone. Druerne kan godt bruges, men så bliver det typisk som en såkaldt IGT-klassificeret vin, hvilket blandt andet betyder, at vinen er typisk for sit område. Men den bliver ikke til en Amarone.

Fordi man bruger tørrede druer, skal der mange flere druer til, end ved normal vinproduktion, og det er også en af grundene til, at Amarone er dyrere.

Den billigere supermarkedsvin
I nogle supermarkeder kan man købe Amarone til 80-100 kr. pr. flaske.

Brian Hintz tog gæsterne gennem et regnestykke, hvor udgangspunktet var en pris på 100 kroner pr. flaske. Trækker man moms på 20 kroner, emballage- og punktafgift på 32 kroner og transport på 2 kroner fra de 100 kroner. Tilbage på bundlinjen står 46 kroner, og det er vel at mærke uden at nogen indtil videre har tjent en krone på den vin. Det svarer til 6-7 euro, og, som Brian Hintz pointerede, så er det fuldstændig umuligt at købe en flaske Amarone til den pris i Italien.

Når seriøse vinbønder laver Amarone, så ligger det på egetræ i mindst 24-36 måneder. De tønder, vinen lagrer på, koster 1.000 euro pr. tønde, og de bruges kun til en enkelt omgang Amarone, inden de skiftes.

Den hurtige metode
Når de billige flasker laves til supermarkederne, så er fremgangsmåden naturligvis lidt anderledes. Man høster med maskiner, og alt høstes på en gang, også det, der egentlig ikke er klart til at blive høstet.

Efter høsten stilles druerne i en kæmpe hal, hvor man hurtigtørrer dem med ’føntørrere’. Den varme luft blæser ind over druerne og på bare 60-90 dage forsvinder 30-40% af vandindholdet i druerne.

Man presser og gærer på helt normal vis med gæring i 30-45 dage.

For ikke at bruge de cirka 1.000 euro på egetræstønderne, lægger man det på store ståltanke, hvor man dumper træpinde ned. Der ligger det typisk i 18 måneder, hvorefter det bliver hældt på flasker og solgt til supermarkeder.

Jeg anfægter ikke, at det kan være et godt glas vin, men en ægte Amarone bliver det aldrig” konstaterede Brian Hintz.

Hvordan kan man være sikker?
Der er flere måder at sikre sig, at det, man køber, er en Amarone.

Siden 2009 har Amarone været klassificeret med det italienske prædikat DOCT (Denominazione d’Origine Controllato e Garantio). Det betyder at Italien garanterer for, at det, der er i flasken, og det, der står på etiketten, er identisk.

Der er desværre nogle, der har fundet ud af, at de kan snyde og lave uægte banderoler. Men på banderolen står der et nummer, og hvis man går ind på Valpolicella og taster nummeret ind, kan man se hvor vinen kommer fra, på hvilken mark den er høstet, hvornår den er høstet osv. Gør der ikke det, så er det fake.

Og så kan man kigge på årstallet og alkoholprocenten.

En ægte Amarone ligger på en alkoholprocent fra 15-15,5 og helt op til 18%.

Kigger man på vinens alder, så skal man her i 2019 helst kigge på vin, der er fra 2015. En god Amarone lagres 2-3 år på fad, og inden den kommer på fad, har den ligget og tørret vinteren over. Der er stor kvalitetsforskel på vine, alt efter om de har ligget på fad i 2, 3, 4 eller flere år, før de frigives til salg.

Aftenens vine
I løbet af aftenen kom gæsterne igennem hele 9 vine inkl. velkomstdrink (der ikke var en del af smagningen) og dessertvin.

Som aftenens overraskelse fik de også præsenteret en prisvindende Amarone Riserva 2009 fra Corte San Benedetto, som er blevet kåret til verdens bedste Amarone med hele 96 point.
Den ligger på egetræ i minimum 72 måneder og 1-2 år på flaske, inden den sælges. Den koster 749 kroner pr. flaske, men så vakte den også stor begejstring hele vejen rundt.

Dessertvinen Recioto, der også er fra Corte San Benedetto, egner sig særdeles godt til risalamande, men går også rigtig fint til den lune brownie med is, som gæsterne sluttede aftenens menu af med. Recioto’en har ligget på egetræ i cirka 24 måneder og efterfølgende gæret på flaske i ½-1 år.

 1. Velkomstdrink – Bosco del Merlo
 2. Lugana hvidvin – Bertoldi
 3. Amarone – Bertoldi
 4. Amarone Castagnedi – TAS
 5. Amarone Lupo – Paladin
 6. Amarone San Giorgio – Carlo Boscaini
 7. Amarone – Corte San Benedetto
 8. Aftenens overraskelse: Amarone Riserva 2009 – Corte San Benedetto
 9. Recioto – Corte San Benedetto
   

Aftenens menu
Forni’s havde sammensat en virkelig lækker italiensk menu, som gæsterne kunne nyde sammen med vinene.

 • Forret 1: 8-armet blæksprutte, serveret med appelsinstykker, cherrytomater, hvidløg og citron
 • Forret 2: Oksecarpaccio med parmesanfondue og chips af pastinakker
 • Mellemret: Risotto med salsiccia og bjergkrydderier
 • Hovedret: Helstegt krondyrfilet og krondyrragout med polenta de Beura
 • Dessert: Lun brownie med vaniljeis og bærkompot

/Heidi Taymyr

Flere nyhedsfilm