www.tv-midtsjælland.dk

Spændende ølaften med Dagli´ Brugsen Høm

16-11-2019

De godt 55 gæster, der var til Dagli’ Brugsen Høms ølsmagning fredag aften, skulle egentlig have været i multisalen i Ahorn Hallen, som de plejer, men der holdt Ringsted Kommune julefrokost, så det blev i stedet i Campusskolens kantine.


Det gjorde bestemt ikke arrangementet dårligere, for lokalerne er både rummelige og hyggelige på én gang. Og det flotte fremmøde var til trods for, at der var fodboldlandskamp i fjernsynet, men det var der naturligvis ingen, der tænkte på for 8 måneder siden, da arrangementet blev skrevet i kalenderen.

Øl fra lokalt bryggeri
Arrangementet blev afholdt i samarbejde med Vinklubben Vinparken, og Ringsteds ølguru Claus Jacob Wordenskjold kom og præsenterede 8 øl fra Det Lille Bryggeri.

Vi samarbejder rigtig meget med René og har en masse af hans øl. Vi bor jo lokalt i Ringsted, så vi skal naturligvis også have lokale øl. Alt andet giver ingen mening” sagde Anders Apel Jensen fra Dagli’ Brugsen Høm.

Duft og smag er subjektivt
Der er ikke to mennesker, der oplever en ølsmagning ens.

Der er en masse objektive ting ved at smage øl. Den her har en lys gylden farve med et hvidt skum” fortalte Claus Jacob Wordenskjold og kiggede på aftenens første øl, en Bringstrupper Wit på 4,2%.

Men lige så snart vi kommer til duften og til smagen, så er det subjektivt. Det jeg synes den dufter og smager af, er ikke nødvendigvis det samme, som I synes den dufter og smager af” sagde Claus.

Smagsoplevelsen kan i øvrigt også variere alt efter hvilket glas, man serverer øllet i.

Belgiske øl og de lidt stærkere øltyper hælder man op i det, man kalder en ølsvinger, som ligner et cognacglas. Glasset opfanger al aromaen, så man kan dufte den meget mere. De mindre duftende og mindre smagende øl kan man sagtens hælde op i f.eks. pintglasset, der svarer til et bourgogneglas.

Tour de øl
Claus tog gæsterne med på en tur forbi Det Lille Bryggeri og brygmester René Hansen, der har stor succes med sin øl, både i ind- og udland. René er den eneste på Det Lille Bryggeri, der brygger øl, og det er ham selv, der laver alle opskrifterne.

Aftenens Tour de Øl gik også forbi selve ølbrygningen, en tur til Danske Ølentusiasters Ølfestival i København, til ølfestival i Brussel og forbi juleøl og -bryg. Det Lille Bryggeri er i øvrigt det bryggeri i Danmark, der laver flest juleøl.

Gæsterne fik også Claus’ tommelfingerregel om temperaturer, der siger, at en øl skal serveres ved alkoholprocenten plus 5. Så rammer man ikke helt ved siden af.

Vin og juleportvin
Da den sidste øl, den frugtige ’champagneøl’ Big Bang version 2019, var drukket, blev gæsterne budt på et let traktement af julerelateret mad. Og selvom det var et ølsmagningsarrangement, var der vin til maden.

Når vi holder noget med Vinparken, så er der altid en skrub-af-vin” fortalte Anders, som også hev en lille julegave op af hatten. Årets juleportvin er landet i butikken, og Anders havde taget et par flasker med, som gæsterne fik lov til at smage.

Således beriget med god velsmagende øl og en masse viden om samme, kunne gæsterne tage hjem og få gode resultat fra aftenens landskamp.

/Heidi Taymyr

Flere nyhedsfilm