www.tv-midtsjælland.dk

En flot pris til et flot torv

08-10-2019

Det er næsten 1½ år siden, at der var åbningsfest for Torvet i Ringsted, og siden da er Torvet blevet både berømt og berygtet ude omkring i det ganske danske land.


Århus Stiftstidende nævnte for et års tid siden Torvet som ”Det kraftigt udskældte torv” og for en uge siden skrev TV Øst ”Udskældt Torv hyldet med pris”.

Heldigvis er Torvet ikke kun udskældt, men også elsket af mange af byens borgere, og nu har det flotte torv også fået en meget flot pris.

Dansk Byggeris Brolæggerlaug har valgt, at Brolæggerprisen 2019 går til Torvet.

Kriterierne for at blive indstillet som kandidat
Prisen blev overrakt af Oldermand i Brolæggerlauget Claus Johnsen Ringsteds borgmester Henrik Hvidesten, tirsdag kl. 14, og det foregik naturligvis på Torvet.

Om kriterierne for at være kandidat til Brolæggerprisen, nævnte Claus Johnsen blandt andet, at der fra bygherre eller projekterende arkitekter og ingeniører i særlig grad skal være udvist iderigdom og nytænkning i forbindelse med anvendelse af det traditionelle brolæggerfag. Materialerne skal ikke alene være af god kvalitet, arbejdet skal også være udført håndværksmæssigt korrekt og af faglærte brolæggere.

Brolægger- og klimaprojekt forskønner Torvet
Ved valget af netop Torvet som årets prisvinder, var en af grundene at man har genbrugt nogle af de gamle granitfliser, at der er lavet indbyggede bænke rundt om bassinerne, og bassinerne har et formål at klimasikre området. De nye brosten er i samme farve som de fliser, der er lagt på opholdsarealerne, og det giver en sammenhæng hele vejen rundt.

Det er et byrum, der skaber liv, og er et rart sted at opholde sig, og det er jeg sikker på er opfyldt her i Ringsted. Ikke alene med hjælp fra arkitektens fine streger, men også fordi vi har at gøre med en bygherre, som er samarbejdsvillig og lydhør overfor brolæggernes forslag undervejs” sagde Claus Johnsen og fortsatte:

Og det må man sige er opfyldt – dette brolæggerprojekt og klimaprojekt forskønner Torvet her i Ringsted i dén grad.”

Godt håndværk til trods for debatten
Hvor er jeg glad for, at Brolæggerlauget er modige til både at turde nominere, men også uddele en sådan pris til noget, der i den grad alle steder - ser det ud til - er udsat for en stor lokal debat”.

Sådan sagde Ringsteds borgmester Henrik Hvidesten, da han, som repræsentant for Ringsted Kommune, havde fået overrakt prisen.

Henrik Hvidesten påpegede, at der debatten til trods, er masser af godt håndværk i det færdige projekt.

En tradition for granit
Ringsted har en lang tradition for at anvende granit i byen, og granit har præget gadebilledet siden Middelalderen. Granit tilfører gader, torve og bygninger en hårdfør og klassisk elegance, og samtidig kan man vel egentlig også sige, at materialet i sig selv har en tidsløshed, som ingen andre har” sagde Henrik Hvidesten og fortalte også, at:

Der er 5.000 kvm granit på Torvet og det er en naturlig videreførelse af traditionen, og derved er granitten også med til at binde fortid, nutid og fremtid sammen.”

Om brolæggerprisen

Brolæggerprisen er blevet uddelt hvert år siden 1986, så i 2019 er det 34. gang, at prisen uddeles.

Prisen består af en lille messingplade, der bliver monteret et sted på Torvet (i dette tilfælde), hvor den kan ses. Desuden medfølger en check på 25.000 kroner, der ifølge traditionerne skal bruges til at danne endnu mere inspiration til udsmykning af gader og torve, eller mere viden om brolægning.

Brolæggerlaugets dommerkomite, der består af laugets seniorklub samt skuemestre fra brolæggerfaget, tager ud i landet for at kigge på de indkomne forslag.

I 2019 har der været en håndfuld i spil, hvoraf 3 skilte sig særligt ud.

Efter yderligere votering og kvalitetsvurdering blev det besluttet, at Brolæggerprisen 2019 skulle gå til Ringsted Kommune.

/Heidi Taymyr

Flere nyhedsfilm