www.tv-midtsjælland.dk

Moderne teknologi henter fortiden med appen Tidslommen

26-09-2019

Det er ikke noget selvsyn at se mennesker rende rundt med hovedet nede i deres smartphones. Men det er nu heller ikke hver dag man ser en masse børn og voksne i alle aldre rende rundt på plænen foran Sct. Bendts Kirke og alle være helt opslugt af telefonerne.


Det kunne man se, hvis man torsdag eftermiddag gik forbi plænen foran kirken. Men det var der slet ikke noget mærkeligt ved. Det var nemlig torsdag kl. 15, at Museum Vestsjælland lancerede appen Tidslommen med Sct. Bendts Kirke og Ringsted Kloster.

Museum Vestsjælland har, sammen med børneskuespillere fra Teaterforeningen Spamus, lavet en film i tre dele, og den kan opleves i appen Tidslommen ved Sct. Bendts Kirke.

Middelalderhistorie
Tidslommen er et spil om middelalderen, og det er en del af Museum Vestsjællands satsning i at formidle historie og kulturarv i landskabet.

Udover at Sct. Bendts Kirke og Ringsted Kloster åbnede i Tidslommen torsdag, åbnede samtidig Næsholm Borgruin i Odsherred Kommune og Tårnborg i Slagelse Kommune. Og man kunne i forvejen opleve tidslommen ved Esbern Snares Vestborg i Kalundborg, Sunesønnernes Mølledige i Sorø, Middelalderbyen i Holbæk, Antvorskov Klosterruin i Slagelse og Fæstningstårnet i Korsør.

I spillet gøres brug af augmented reality og virtual reality sammen med animation, og på den måde vækkes fortiden til live med nutidens teknologi.

Stay tuned – der kommer mere historie
Lanceringen af Tidslommen startede i Sct. Bendts Sognegård, hvor Museumsdirektør for Museum Vestsjælland, Eskil Vang Olsen, bød velkommen til de mange fremmødte.

Med de her tre nye lokationer, vi åbner i dag, dækker Tidslommen alle 6 kommuner i Museum Vestsjællands ansvarsområde” fortalte Eskil Vang Olsen og fortsatte:

Men vi stopper naturligvis ikke her. Vi har et samarbejde med et projekt, der hedder Istidsruten, hvor der kommer nye spots ind. Vi har også planer om yderligere en middelalderrute, der blandt andet omfatter Ringsted. Så stay tuned – vi får meget mere spændende historie at byde på.

Betydningsfuld for hele Danmarkshistorien
Borgmester Henrik Hvidestens sekretær undrede sig såre, da hun hørte høj latter fra borgmesterkontoret. Det viste sig at være borgmesteren, der smugkiggede på Tidslommen og morede sig højlydt over den finurlige detalje, at man ikke benytter kedelige og trivielle fraser som f.eks. ”henter data”, men ganske enkelt har valgt at bruge sætningen ”henter fortiden”, når spillet starter op. Og det kendetegner generelt appen. Den er hverken kedelig eller triviel.

Jeg har helt ærligt glædet mig rigtig meget til i dag, for jeg synes vi skal formidle og opleve den historie, der er lige omkring os. Det synes jeg er helt enormt spændende og i øvrigt helt enormt vigtigt” sagde Henrik Hvidesten og fortsatte:

Med tidslommen kommer man helt tæt på historien, fortalt og vist af museets meget dygtige formidlere.

Vi kan anvende den nyeste teknologi og derved opleve historien på en ny og levende måde.”

Henrik Hvidesten synes rigtig godt om idéen med, at man skal være på stedet for at opleve en historie, og på den måde får man både motion og frisk luft, mens man lærer noget spændende historie.

Jeg tror faktisk, at med Sct. Bendts Kirke og klostret, så går det op for en, hvor betydningsfuldt byen, kirken og klostret har været – ikke bare for vores egen historie, men for hele Danmarkshistorien” sluttede Henrik Hvidesten.

Fortvivl ikke
Hvis ikke du nåede med til lanceringen af Sct. Bendts Kirke og Ringsted Kloster, så fortvivl ikke.

Appen er gratis og kan hentes i både App Store og Google Play, så du kan spille når som helst, det passer dig bedst.

/Heidi Taymyr

Flere nyhedsfilm