www.tv-midtsjælland.dk

Åben vingård i Bedsted

04-09-2019

Der holdes ”Dansk Vindag” lørdag den 21. september 2019 mellem kl. 10 og kl. 16.


Ideen er, at vise arbejdet i vingården, sprede kendskab til dansk vin, lyst til at smage vinen og inspirere andre til eventuelt selv, at gå i gang med at blive vinbonde.

Foreningen Dansk Vin – FDV, har over 1100 medlemmer, hvor de fleste er hobbyavlere, men der er nu også godt 100 erhvervsavlere. Foreningen forventer, at der på landsplan er cirka 50 vingårde, som åbner dørene denne dag.

For overblik over dette: www.vinavl.dk, se dansk vindag/vingårde som holder åben.

Dansk vin er stadig et relativt nyt begreb og ukendt for rigtig mange danskere, men der ses lovende takter og stigende kvalitet mange steder. Både de hvide, nogle røde og flere mousserende vine holder flere steder et niveau, hvor man ikke sjældent ser anerkendende blikke og præmier ved smagninger rundt omkring – både i ind - og udlandet. Senest har Skærsøgård Vin ved Dons/Kolding fået EU godkendelse – BOB - til at området på ca. 500 ha., er blevet et selvstændigt vindistrikt.

Vingården ”Bedsted” blev etableret på bar mark i 1999 og rummer i dag 5 vinsorter. Vingården fungerer i dag som hobbyvingård drevet af  2 ”vinbønder”.

Der høstes både blå og grønne druer, som forarbejdes i kælderen til rød, rosé - og hvidvin. Vi eksperimenterer nu også med fremstilling af mousserende vin.

Sidste år fik vi produceret en meget stor mængde vin på grund af den bedste vinsæson i Danmark nogensinde. Der er derfor blevet fremstillet både hvid - rosé, rød - og mousserende vin.

I år fik vi desværre majfrost, hvilket betyder, at det potentielle udbytte ikke er så godt som tidligere. Andre områder i Danmark har ikke haft problemer,  men ”fastlands klimaet” på Midtsjælland kan være en hård modspiller. Får vi en god sommer og slipper for frost i starten af oktober, kan der nok blive høst til hvid – og mousserende vin. Får vi pænt vejr de næste 3-4 uger ser det godt ud.

Ved høsten i september/oktober 2018, havde vi  assistance af 3 høstmedhjælpere, som var en rigtig god hjælp for os. På få dage blev der høstet 850 kg druer – over 300 kg mere end nogensinde før.

For at vise noget af vores arbejde frem, er der på denne ene dag om året, mulighed for at se marken og møde vinbønderne. Steffen og Kim vil vise rundt i vinmarken og svare på spørgsmål vedr. dyrkning og beskæring af vinplanter samt vinfremstilling.

Husk eventuelt skiftesko, hvis du vil med rundt i vinmarken.

Har du lyst til at smage på vinen, kan det også lade sig gøre.

Vi har denne lørdag flere slags vin med og fra flere årgange.

Vi har i år også fået den lokale pilefletter Grete Bendtsen til at udstille en del af sine flettede produkter. Blandt andet kan nævnes: Kurve, fade, kræmmerhuse, lurendrejere og fuglefoderhuse.

Pilemarken, hvorfra hendes pil høstes, er beliggende ved siden af vinmarken, så  nysgerrige kan også høre om, hvordan pilen dyrkes og forarbejdes.

Samme dag deltager også trædrejer Preben Christensen som lægger hus til arrangementet. Hans værksted og udstilling er åben og Preben vil vise rundt og fortælle om de spændende ting, som han udformer i forskellige træsorter. Der er både tale om brugskunst og kunsthåndværk.

Hele arrangementet, inklusiv rundvisning i vingården sammen med vinbonden, foregår lørdag den 21. september  mellem kl. 10 og kl. 16.

Adressen er Bedstedvej 18. Der er parkering på de grønne arealer ud til vejen.

Se efter vores skilte ved Køgevej og ved vingården/parkering.

HT/Pressemeddelelse Vingården Bedsted

Flere nyhedsfilm