www.tv-midtsjælland.dk

Når lygterne tændes på Sporvejsmuseet

12-08-2019

Der er masser af historisk atmosfære i museumsgaden på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm med gadens historiske butiksudstillinger og gamle danske sporvogne og busser i trafik. Men der sker noget særligt, når mørket falder på, og de gamle gadelygter og sporvognenes farvede lanterner tændes. Hver sporvognslinje havde sin farvekombination, så passagererne også på lang afstand kunne se, hvilken linje der nærmede sig stoppestedet.


Det kan man opleve for første gang i museets sæson 2019 lørdag 31. august, når Sporvejsmuseet holder ekstraordinært længe åbent, nærmere bestemt til kl. 22. Det er samtidig første gang i år, at amatørastronomer fra Københavns Astronomiske Forening besøger museet for at studere stjerner og planeter med deres avancerede kikkerter og lade museets øvrige gæster kigge med. Amatørastronomernes besøg er en efterhånden mangeårig tradition. Sporvejsmuseet ligger godt for observationer af Universet, fordi der er langt til de nærmeste større byer og deres forstyrrende lysskær.

Hvis vejret ikke er med på stjernekiggeri, rykker astronomerne indenfor i den store bindingsværksremise, hvor de kan demonstrere det computerstyrede udstyr og fortælle om deres hobby med de kolossale afstande. Sporvognene kører uanset vejret. Nåede man ikke den sidste natsporvogn i København i 1958, så er der nye muligheder på Sporvejsmuseet. Der kommer altid en natsporvogn til!

Der er flere særlige oplevelser i dagtimerne denne sidste dag i august, idet det er endnu en lejlighed til at prøve den hestetrukne københavnske omnibus fra 1897, fremført med lejede ægte hestekræfter.

Søndagen forinden – 25. august – kan man opleve endnu en af Sporvejsmuseets hyggelige traditioner, når jazz-bigbandet ”Basie Trust Big Band” giver koncert i to afdelinger i tidsrummet 13-15. ”Basie Trust Big Band” er under ledelse af Per Vadmand, Vigersted, og står for den ældste musikalske tradition på Sporvejsmuseet.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted. Museet er åbent i weekenderne kl. 10-17, lørdag 31. august dog til kl. 22. I skolernes efterårsferie (uge 42) er museet åbent alle dage kl. 10-17. Sæsonen slutter søndag 20. oktober. Der kan læses mere på www.sporvejsmuseet.dk

HT/Sporvejsmuseet

Flere nyhedsfilm