www.tv-midtsjælland.dk

Italienere henter inspiration hos Bøgely Skovbørnehave

08-08-2019

I uge 32 har Bøgely Skovbørnehave haft besøg af en italiensk delegation – en gruppe mennesker fra private skoler og private dagtilbud i Italien. De har været i Danmark for at lære om og få inspiration til skovbørnehaver og andre institutioner, der har fokus på naturen.


Vi mødte dem for tre år siden, hvor de var her for at få inspiration, og nu er de kommet tilbage med endnu flere mennesker, for at høre om hvordan danske forhold er” fortalte leder af Bøgely Skovbørnehave, Anette Sommer.

Den italienske delegation har Selima Negru i spidsen, og Selima begyndte at læse litteratur om skovbørnehaver for en del år siden. Selima fandt ud af, at der er rigtig mange institutioner i Skandinavien, der beskæftiger sig med naturen. Hun skrev til Danmarks Naturfredningsforening, som har projektet ”Grønne spirer”. Det er Bøgely Skovbørnehave en del af, og på den måde kom hun i kontakt med Anette Sommer.

Delegationen er afsted som privatpersoner, der bruger noget af deres sommerferie på turen, for i Italien fungerer børneinstitutioner noget anderledes end i Danmark. Der er f.eks. kun en enkelt ansat og så skal forældrene hjælpe til. Nogle kommer måske en hel dag og passer børn, mens andre kommer og hjælper med at lave mad. De italienske institutioner er meget afhængige af forældrene i dagligdagen.

Masser af inspiration
Den italienske delegation ankom i mandags, og har fået en masse inspiration i løbet af ugen.

Konsulent for dagtilbud i Ringsted Kommune Marianne Frederiksen har været forbi og holde et oplæg, blandt andet om, hvordan det foregår i Ringsted Kommune, hvad institutionspladser koster osv.

Keld Nilsson og Erik Bloch Gregersen fra projektet ”Fædre på forkant” har været forbi og fortælle om det projekt, og det er et projekt, som den italienske delegation fandt særdeles interessant, da de ikke har noget tilsvarende i Italien.

Under besøget har delegationen besøgt Børnehuset Heimdal, som er en institution for børn op til 6-års alderen. Heimdal er mere struktureret end Bøgely Skovbørnehave og har dagen delt op i forskellige opgaver. Det var interessant for delegationen at se de forskellige måder at tackle børnene på.

I Jystrup besøgte de Søholmskolen, som er en helt almindelig folkeskole, og ugens sidste tur går torsdag til København, hvor de skal besøge Den Grønne Friskole, der er et privat initiativ for børn i 0. – 9. klasse.

Tager lidt af den danske kultur med til Italien
Vi kom hertil, fordi vi er interesserede i skovbørnehaver. Det er stadig nyt i Italien, så vi vil meget gerne tale med folk, der har stor erfaring på området” fortalte Selima til TV-Midtsjælland.

Selima fortalte, at det var vigtigt for dem at forstå, hvilken del af den danske kultur, der var relevant for en skovbørnehave, og som Selima og hendes kollegaer derfor er nødt til at bringe med tilbage til Italien.

Noget af det, der måske er indlysende og helt naturligt her, som f.eks. at børnene har tøj med til al slags vejr, er noget de italienske familier skal lære. Det falder dem ikke naturligt, men de er nødt til at lære det, hvis de vil have deres børn i skovbørnehaver” fortalte Selima.

Videre fra 6-års alderen
Det har været interessant for den italienske delegation at se, hvor forskelligt man tilgår pædagogikken i Danmark.

Vi skal jo ikke kun fokusere på at være udendørs, men også på den pædagogiske del af det” sagde Selima.

Besøget på Den Grønne Friskole er noget, de ser frem til.

Vi er ikke kun interesseret i børnehavestadiet, men også folkeskoleniveau” fortalte Selima.

De børn, der startede i skovbørnehaver efter Selimas besøg i Bøgely Skovbørnehave for 3 år siden, er efterhånden blevet 6 år nu. De skal videre i folkeskolen, og deres forældre ønsker, at der fortsat skal være fokus på det udendørs, når de forlader børnehaven og begynder i folkeskolen.

Besøget har også været lærerigt for Bøgely
Det er ikke kun den italienske delegation, der har fået noget ud af besøget. Det har været spændende for danskerne at høre om de italienske forhold og deres tilgang til børnene.

"Vi lærer også rigtig meget af, at skulle fortælle, hvordan vi gør. Så bliver vi også tvunget til at se på os selv og blive bevidste om, hvorfor vi gør, som vi gør. Det er en gave, at man kan blive ved med at udvikle sig og lære noget" sagde Anette Sommer.

Erfaringsudveksling forældre imellem
Onsdag aften var der fællesarrangement, hvor cirka 80 voksne og børn spiste sammen. Her havde de italienske forældre mulighed for, at stille spørgsmål til de danske forældre om blandt andet hvorfor de havde valgt en skovbørnehave, hvad deres erfaringer er, og hvordan deres engagement er i institutionen.

Italienerne var meget interesseret i at høre om forældreindflydelse og om det danske demokratibegreb.

Engagerede forældre
Ved fællesspisningen kunne den italienske delegation ved selvsyn se, hvordan danske forældre involverer sig i institutionen, selvom det ikke på samme måde er nødvendigt, som i Italien.

Forælder Nanna Nielsen var promotor på ’madholdet’, og var ansvarlig for, at der stod mad klar til de mange sultne gæster.

Når man selv har børn, så synes jeg godt, man som forælder, kan gøre en indsats for det her” fortalte Nanna, der var hurtig til at melde sig, da Anette fortalte de havde brug for hjælp til arrangementet.

Det er vigtigt at vise børnene, at man er aktiv og at man engagerer sig. Det ligger meget naturligt, at vi som forældre er inde over arrangementer” sagde Nanna, der også sidder i forældrebestyrelsen.

Nanna er mor til Elisabeth på 3 år, der startede i Bøgely Skovbørnehave tidligere i år. Lillesøster Anna på 2 år går lige nu i dagpleje, men starter i skovbørnehaven til næste år.

I alt fem forældre var med til at lave mad, og endnu flere hjalp til med borddækning osv.

Retur til Italien fredag
Den italienske delegation, der er kommet til Danmark i biler, har overnattet på Skovly Camping, på en campingplads i Køge og på couchsurfing i Fjællebro.

Fredag går turen tilbage til den nordlige del af Italien, og bilerne er fyldt op med en masse inspiration og gode idéer fra Danmark.

/Heidi Taymyr

Flere nyhedsfilm