www.tv-midtsjælland.dk

Strib fyr opført i 1883 og er velbevaret

10-06-2019

Sæsonen for luft billeder er nu igang. Vi kommer noget rundt i landet i år også. Og denne weekend var vi en tur i middelfart i byen Strib hvor en af de flotteste fyrtårne stadigvæk er i brug. 

Strib Odde Fyr, fyr på Strib Odde ved Strib, Fyn. Det første fyr blev opført i 1883 i form af et 6 m højt jerntårn. Det nuværende hvide, firkantede og murede tårn blev bygget i 1900. Det har en højde på 21 m og en flammehøjde på ligeledes 21 m. Lyskilden har siden 1926 været en glødelampe, og fyret blev sidst restaureret i 2005.

Lillebælt har udover de mange bropiller på dette sted en indviklet facon, hvorfor det desuden har været nødvendigt med en række mindre fyr på begge sider af bæltet: Stavrby Skovs Fyr, Damgård Fyr, Børup Nordre Fyr, Børup West Fyr, Snoghøj Fyr, Bogø Fyr og Fænø Fyr samt et fyr på Skærbækværkets tag. 

I marts 1945 valgte den lokale modstandsbevægelse af sprænge flere af disse små fyr i luften for at vanskeliggøre passage af tysk skibstrafik, der efter hyppige flyangreb i Storebælt nu foretrak Lillebælt. O dag er fyret stadigvæk i brug og ejes af staten. 

Flere nyhedsfilm