www.tv-midtsjælland.dk

Trappistølsmagning og historiefortælling

25-03-2019

Man må ikke holde af at tale for meget, og man må ikke tale tomme eller lattervækkende ord. Det er et par af de mere en 70 leveregler, der står i Benediktreglen.


Historien om Trappistordenen begynder i år 500. Benedictus bliver født i Italien af velhavende forældre. Det var meningen han skulle til Rom og studere, men det gad han ikke. Han hoppede af på halvvejen og blev munk. I 529 grundlagde han et nyt kloster og nedskrev det, der hedder Benediktregelen. Det er 70+ om, hvordan man er en god munk og en god abbed.”

Denne historie blev fortalt fredag aften, da Claus Wordenskjold præsenterede 50 deltagere for trappistølsmagning, arrangeret af Danske Ølentusiaster Ringsted (DØE).

Benediktreglen blev absolut ikke overholdt i Kulturhuset fredag aften. Dels blev der grinet en del undervejs, dels udbredte Claus sin enorme viden om trappistøl og -klostre under hele smagningen.

Et populært arrangement
Der var fulde huse med 50 deltagere.

Vi kunne have solgt mindst 20 billetter mere” fortalte lokalformand for DØE, Skjold Haxgart fredag aften, inden han bød Claus Wordenskjold velkommen.

De ølglade deltagere skulle gennem 15 trappistøl, kun afbrudt af en lækker pølse- og ostebuffet efter de første 5 øl.

12 klostre
Claus Wordenskjold tog deltagerne på en rejse rundt på de 12 trappistklostre, der producerer øl. Det var lykkedes ham at få fat i øl fra 8 forskellige stilarter.

Det er 5 år siden, Claus sidst holdt Trappistølsmagning i Ringsted. 7 af aftenens 15 øl er lanceret efter 2014 og var ikke med ved sidste smagning. Der var faktisk kun 6 af aftenens øl, der var gengangere fra sidste smagning.

Deltagerne fik også historien om både Cistercienserordenen fra 1098 og Trappistordenen, der formelt dannedes i 1892.

Blindsmagning
I Danmark er der 64 grundlæggende stilarter og der er mellem 1.000 og 1.100 forskellige øl” fortalte Rudi Ovesen til TV-Midtsjælland, og han kunne fortælle, at Claus Wordenskjold er uovertruffen på blindsmagninger, og kan kende de grundlæggende 64 stilarter fra hinanden, hvis han får dem serveret i blindsmagning.

Hvis du er interesseret i at vide mere om kommende ølarrangementer, så find Danske Ølentusiaster Ringsted på deres website her eller via Facebook her.

Claus Wordenskjold kan du finde via Wordenskjolds Ølklub på Facebook her.

/Heidi Taymyr

 

Flere nyhedsfilm