www.tv-midtsjælland.dk

10 år med garn i lange baner i strikkecaféen

11-03-2019

Det er fuldstændig umuligt at komme med et realistisk bud på hvor mange meter garn, der er røget igennem strikkepindene i løbet af de sidste 10 år i Strikkecaféen på Ringsted Bibliotek. Men det er mange!


Siden 9. februar 2009 har damer – for der er faktisk ingen mænd, der kommer i strikkecaféen – sat hinanden stævne med glødende strikkepinde den anden mandag i hver måned. Mandag den 11. marts kunne strikkecaféen derfor fejre 10-års fødselsdag, og det blev gjort på behørig vis med kaffe, lagkage, masser af snak og så naturligvis strikketøj.

Karen Christensen fra Stenmarksgårdens Butik, var forbi med en masse lækkert garn, mest fra egne merino- og mohairfår. Og udover garnet, havde Karen et kæmpestort udvalg af knapper med.

Susanne greb idéen
Det var egentlig en låner, der kom og spurgte Susanne Riismøller, der dengang arbejde på Ringsted Bibliotek, om man ikke kunne lave en strikkecafé på biblioteket.

Jeg strikker selv i stor stil og syntes det kunne være spændende at mødes med andre med samme interesse” fortæller Susanne Riismøller, der derfor greb muligheden. Heldigvis var biblioteket med på idéen, og ’resten er historie’, som man siger.

Susanne er ikke længere aktiv deltager i strikkecaféen, men hun kommer forbi ved særlige lejligheder, og det må man jo sige, at en 10-års fødselsdag er.

En stor succes
Allerede fra starten blev strikkecaféen en stor succes, og der var altid et sted mellem 10 og 30 deltagere i starten. I dag er der 18-20 deltagere hver gang, og det er ikke kun strikkeglade damer fra Ringsted. Der er også deltagere fra bl.a. Roskilde, Lumsås, København, Glumsø og syd for Fuglebjerg.

De mødes en gang om måneden, og med mindre de lige render ind i helligdage, er det altid den anden mandag i måneden.

I starten var det meningen, at strikkecaféen skulle holde pause hen over sommeren, men som Susanne fortæller: ”Det fik vi ret hurtigt ændret”.

Til minde om Lis
Susanne Riismøller var leder af strikkecaféen i begyndelsen, men da hun stoppede, blev det Lis Larsen, der tog over. I mange år holdt Lis styr på journaler over fremmødet i strikkecaféen og udførte opgaven, som leder af strikkecaféen, med stor flid og omhu.

Lis døde desværre i 2017, og det blev Edel, der tog over som den ansvarlige kontaktperson i strikkecaféen.

Edel har været med i 8 år, og har til 10-års fødselsdagen en strikket cardigan på, men det er ikke hende selv, der har strikket den. Det har Lis.

Det var Lis, der hev mig med i strikkecaféen, og vi var meget sammen, og tog også på strikkefestivaler sammen” fortæller Edel, der af Lis’ familie fik lov til at få cardiganen.

Yrsa, der sidder ved siden af Edel, har et sjal med, der er strikket af moskusuld, som Lis købte, da de var på strikkefestival på Fanø.

Så på den måde er Lis også lidt med” fortæller Edel om den savnede veninde.

Vi kan multitaske
Der bliver strikket, snakket, udvekslet opskrifter og drukket kaffe i strikkecaféen. Før i tiden havde deltagerne selv kaffen med, men efter at Bibliotekscaféen er kommet, bliver den benyttet flittigt. Og en gang i mellem er de så heldige, at en fødselar har lidt lækker kage med.

Dem der er her, er enormt kreative og laver rigtig spændende ting” fortæller Edel. Derfor kan man også altid få hjælp og gode råd fra de andre i strikkecaféen. Der bliver udvekslet masser af både gode tips og strikkeopskrifter.

Det er ikke noget problem at snakke og strikke samtidig.

Vi er jo kvinder – vi kan multitaske” fortæller en af deltagerne smilende, mens en anden fortæller:

Jeg SER aldrig TV – jeg hører det, for jeg strikker imens.”

Strikkemaskiner er så småt ved at komme på mode igen, men det forstår deltagerne på strikkecaféen ikke.

"Det tager jo noget af hyggen, og så kan man jo ikke tage den med sig, som man kan med strikketøjet" fortæller de.

Hemmeligt strikketøj
Marie og hendes mor Mona har i mange år deltaget på den årlige strikkecamp på Korsør Camping. Der afholdes en strikkekonkurrence, som Marie har vundet en enkelt gang med noget så specielt som lange strømper med hjorte, der parrede sig. Marie er faktisk ved at strikke til dette års konkurrence, men det er selvfølgelig hemmeligt, hvad hun strikker.

Maries to børn har været med i strikkecaféen, da de var helt små. I dag er de hhv. 2 og 4 år gamle, og er ikke med. Men når de bliver så gamle, at de kan gå ud i bibliotekets børneområde og lege, mens Marie er i strikkecaféen, så kommer de med igen.

Mona og Marie har været med i 9½ år, så de har næsten været med fra starten.

Der er i øvrigt kun 4-5 stykker tilbage af dem, der var med helt fra starten i februar 2009, men rigtig mange af strikkecaféens deltagere startede op i løbet af 2009.

Der er altid plads til flere
Hvis du også er ’bidt af en gal strikkepind’, så er du velkommen i strikkecaféen på Ringsted Bibliotek. Det er gratis at deltage, og der er ingen tilmelding. Man skal bare møde op med garn, pinde og godt humør. Og der er plads til alle, uanset på hvilket niveau, man strikker.

Strikkecaféen afholdes i bibliotekets aktivitetsrum den 2. mandag i hver måned fra kl. 14.30 til cirka kl. 18. Næste gang er 8. april. Man kan altid finde datoerne på bibliotekets website under aktiviteter.

/Heidi Taymyr

Flere nyhedsfilm