www.tv-midtsjælland.dk

Louis Nielsen råder til at passe på børnenes øjne på skiferien

07-02-2019

UV-strålerne på pisterne kan være op mod hundrede gange stærkere, end vi er vant til. Det stærke sollys kan skade øjnene og særligt børnenes øjne er udsatte. Derfor minder Louis Nielsen nu om at huske solbrillerne på skiferien for at undgå, at børnenes øjne får varige skader


Sol og ski er dejligt. Derfor rejser over 200.000 danskere hvert år på skiferie. Med ski og sol følger også UV-stråler. Sneen reflekterer solens stråler med op mod 90 procent. Det er hård kost for øjnene. Særligt hos de mindste. Øjnene på børn under 10 år er ikke færdigudviklede, og derfor er de også mere udsatte for solens kraftige UV-stråler. Men 75 procent af danskerne tænker ikke over at beskytte øjnene, når solen skinner, viser en undersøgelse fra Optikerforeningen.

Derfor minder Louis Nielsen Ringsted og chefoptiker Kristian Thestrup om at huske solbrillerne på skiferien, både til børn og voksne.

- UV-stråler er ikke kun hård kost for huden. Øjnene er lige så udsatte og det gælder især for børn. Hos børn under 10 år lukker øjnene cirka 75 procent af UV-strålingen ind. Til sammenligning lukker voksne over 30 år kun 10 procent UV ind. Derfor er børns øjne mere udsatte, når solen skinner, fortæller Pernille Lindhart Mikkelsen, der er klinisk fagspecialist ved Louis Nielsen.

Børns øjne er ekstra udsatte
Børn har større pupiller, som betyder at de lukker 75 procent af solens stråler ind, mens voksne over 30 år kun lukker cirka 10 procent af solens stråler ind.

- Mange af de solskader, vi risikerer at slås med senere i livet, får vi i barndommen. Sne kan reflektere op til 90 procent af solens stråler og UV-indekset stiger, jo højere op på pisterne, du bevæger dig. Derfor er det vigtigt at huske solbrillerne til børnene for at beskytte dem mod UV-stråler, siger Pernille Lindhart Mikkelsen.

UV-skader på nethinden kan ikke kureres. Derfor anbefaler Pernille Lindhart Mikkelsen at hele familien husker at bære solbriller, når man smider skiene på pisterne for at tage en tur på kælkebakken eller nyde sin varme kakao i solen.

- Langt de fleste husker skibrillerne på pisterne, men når de holder pause eller leger udenfor i sneen, smider de skibrillerne og glemmer at erstatte dem med solbriller, fortæller Pernille Lindhardt Mikkelsen.

Hos Louis Nielsen Ringsted har chefoptiker Kristian Thestrup samme oplevelse fra butikken, og minder derfor om at huske solbrillerne i sneen. Kristian Thestrup giver samtidig en række råd til, hvordan man bedst beskytter øjnene på skiferien.

Sådan beskytter du øjnene på skiferien:

  • Brug altid skibriller med UV-beskyttelse eller solbriller, når du står på ski
  • Brugen af solbriller i en ung alder er særlig vigtig. Det er nemlig her, at solens stråler kan gøre størst skade
  • Vælg solbriller med UV-beskyttelse, som stopper solens farlige stråler
  • Gå efter solbriller med CE-mærkning, som garanterer, at solbrillerne overholder kravet om UV-beskyttelse
  • Bruger du kontaktlinser? Beskyt øjnene mod den tørre, kolde luft ved at tage skibriller på
Sneblind - hvad er det?
Sneblindhed svarer til en solskoldning i øjnene. Hvis øjet udsættes for meget sol, dannes små overfladiske sår på hornhinden. Risikoen for at blive sneblind, tiltager når man opholder sig steder med meget stærk sol, i lang tid uden at bruge solbriller.
Symptomer plejer at være stærke smerter, tåreflåd, lysfølsomhed, fremmedfornemmelse i øjet, samt et rødt og irriteret øje. De udvikler sig ofte over 4-12 timer, ofte om aftenen og om natten.

Kilde: Louis Nielsen og Kræftens Bekæmpelse.

HT/Pressemeddelelse Louis Nielsen

Flere nyhedsfilm