www.tv-midtsjælland.dk

Ord skaber det, det nævner

06-02-2019

Ringsted Bibliotek er fyldt med bøger. De fleste af bøgerne er fyldt med bogstaver, og bogstaverne er placeret i en rækkefølge, der danner ord. Alle mulige slags ord. Der er kloge ord, sjove ord, barnlige ord, fjollede ord, lærerige ord og så er der magtfulde ord.


I virkeligheden kan alle ordene være magtfulde, hvis de bliver brugt på det rette tidspunkt, i den helt rette kontekst.

Ord flytter magt
”Og hvis man kan bruge ord rigtig godt på de sociale medier, så flytter de rigtig meget magt”.

Sådan sagde Benjamin Rud Elberth, da han holdt foredraget ”Ord – hvordan ejer man dem på de sociale medier?” på Ringsted Bibliotek tirsdag aften.

Benjamin Rud Elberth er specialist i digital kommunikation og i at flytte magt digitalt. Som indehaver af Elberth Kommunikation, rådgiver han bl.a. virksomheder, politikere og organisationer i at benytte de rette ord til at skabe stor effekt på sociale medier og andre digitale platforme.

Det gælder om at eje ordet
Benjamin Rud Elberth gav en række gode eksempler på, hvor vigtigt det er at eje ordet.

Danske Bank forsøger at få erstattet ordet Hvidvasksagen med Estlandsagen, men der er lang vej, for hvis man for et par dage siden kiggede på googleresultater på de to ord, kunne man se, at der var 1.350 søgninger på Estlandsagen, men 269.000 på Hvidvasksagen. Danske Bank ejer ikke ordet endnu.

Ældre Sagen ejer til gengæld ordet Ældrestyrken, og i dag kommer politikere ud i en shitstorm, hvis de bruger ordet Ældrebyrde! Ældre Sagen har været utrolig dygtige til at tage ejerskab over ordet ved at messe ordet Ældrestyrke igen og igen.

Undskyld er ikke bare undskyld
Har man som f.eks. politiker begået en fejl, så er det utrolig vigtigt, at man forstår at reagere på den rigtige måde.

Når man har gjort i nælderne, så skal man finde det rigtige ordvalg, for så tilgiver folk også en” fortalte Benjamin Rud Elberth.

Man kan beklage en situation, man kan sige undskyld, eller man kan lægge sig fladt ned.

Mette Frederiksen er særlig dygtig til at undskylde”, fortalte Benjamin Rud Elberth. Hun har en utrolig præcis undskyldningsteknik. Hun kom i stormvejr på de sociale medier og beklagede, at hun blev misforstået. Hvis man bliver misforstået, så ligger fejlen hos læseren, ikke budbringeren.

Det er næsten manipulation, når man har gjort i nælderne” sagde Benjamin Rud Elberth.

Ved den kommende valgkamp vil der være forskellige politikere, der får ’gjort i nælderne’. Og hvis man er opmærksom på det, vil man opleve, hvordan de er dygtige til at beklage, undskylde, lægge sig fladt ned eller beklage, at du har misforstået noget!

Ord kan koste penge
Hvis man ikke evner at bruge de rigtige ord i de rigtige situationer, så kan det koste dyrt. Det var f.eks. det, der skete for Jensens Bøfhus i sagen mod Jensens Fiskerestaurant.

Det var en sag om ”Den stakkels lille fiskehandler” mod Palle Skov Jensen, der ejede et stort antal restauranter. I virkeligheden er Jensens Fiskerestaurant en millionforretning i Nordjylland, men ingen gik til bunds i sagen og alle købte præmissen om den stakkels lille fiskehandler, der i dag faktisk er ved at gøre voldsomt indtog i det domæne Jensens Bøfhus har skabt med ordet ”Jensens”.

Jensens Bøfhus har med ordet Jensens skabt en forståelse i hovedet på jer” sagde Benjamin Rud Elberth og fortsatte:

De kan selvfølgelig ikke tåle, at når I har en bøf inde i hovedet, så kommer der pludselig en fisk rendende, så de skal beskytte deres ord Jensens”.

Palle Skov Jensen skrev i et åbent brev bl.a. ”Vi er kede af kritikken”, og det var ikke den rigtige undskyldning at bruge i den situation. Folk købte ikke den såkaldte undskyldning. Det kostede Jensens Bøfhus dyrt, at de ikke forstod at bruge ordet rigtigt i den sag.

Ord skaber det, det nævner, sagde Grundtvig
De fleste af os bruger rigtig mange ord i hverdagen, både i tale og på skrift, men de færreste af os er bevidste om, hvor magtfulde ord egentlig er.

Man bliver ikke ekspert ud i at bruge ord efter halvanden times foredrag, men mon ikke aftenen for de fleste gav stof til eftertanke? Og bevidstheden om, at ord skaber det, det nævner!

/Heidi Taymyr

Flere nyhedsfilm