www.tv-midtsjælland.dk

Udstilling om kvinder, børn og vold

07-01-2019

Det anslås at 38.000 kvinder – og faktisk 19.000 mænd – udsættes for fysisk vold af deres partner. Og de tal dækker altså alene den fysiske vold. Dertil kommer alle andre former for vold.


Det fortalte borgmester Henrik Hvidesten, da han åbnede udstillingen ”Kvinder og børn på flugt fra vold” på Ringsted Bibliotek mandag eftermiddag.

I anledning af 40-års jubilæum
Ringsted Krisecenter, der er Danmarks ældste krisecenter, fejrede 40-års jubilæum i 2018, og det var i den anledning, at Danmarks Forsorgsmuseum og Ringsted Krisecenter gik sammen om projektet.

Udstillingen kunne sidste år opleves på Danmarks Forsorgsmuseum og kan nu ses på Ringsted Bibliotek frem til 27. januar.

Som supplement til udstillingen, arrangerer Ringsted Bibliotek gratis foredrag med fokus på vold. Det er med forstander på Ringsted Krisecenter Kirsten Hejnfeldt, børnerådigver Lone Dorph-Pedersen og ambulant rådgiver Pia V. Sommer fra Ringsted Krisecenter. Det afholdes på biblioteket den 16. januar. Der er gratis adgang, men tilmelding er nødvendig.

Vold er tabubelagt
Jeg tænker, at udstillingen forhåbentlig kan være med til at skabe viden og indsigt i voldens mange konsekvenser, og på den måde måske medvirke til, at vi bliver lidt mere åbne omkring nogle af de tabuer, der jo er forbundet med volden” sagde Henrik Hvidesten og fortsatte:

Samtidig tænker jeg også, at udstillingen er en hyldest til de kvinder, der siden 1978 har kæmpet for at give voldsramte kvinder en bedre hverdag, fri for vold og fri for kontrol.”

Det er Danmarkshistorie
Museumsleder på Svendborg Museum, Sarah Smed, sagde:

Det her samarbejde med Ringsted Krisecenter og de her livsvidner, har ført til, at vi som museumsfolk står tilbage med følelsen af, at det her er once in a lifetime. Det har været så modigt, så generøst og så stærkt, og jeg får faktisk helt gåsehud over, at jeg har fået lov til at være en del af denne proces.”

Det er Danmarkshistorie. Det er Danmarks ældste krisecenter. Det er en unik fortælling. Men det er også vedrørende for vores samtid, og vi kan, ved at få lov til at komme ud og formidle på denne her måde, måske også få vores bidrag med ind i den her debat om, hvordan vi kan ændre på det her.”

Sig det til nogen
På Ringsted Bibliotek kan man, i forbindelse med udstillingen, hente den lille pamflet ”Sig det til nogen”.

”Sig det til nogen” er et gratis rådgivningstilbud for kvinder og pårørende til kvinder, der lever med psykisk, fysisk eller andre former for vold i nær relation.

Det er et samarbejde mellem Danner, Randers Krisecenter og Ringsted Krisecenter.

Så hvis du selv, eller en du kender, lever i et utrygt forhold, så hent pamfletten eller gå ind på www.sigdettilnogen.dk.

FAKTA OM VOLD

Voldstyper med eksempler
• Fysisk vold - Slag, spark, skub, fastholdelse, isolation
• Psykisk vold - Kontrol, overvågning, trusler, nedsættende tale
• Økonomisk vold – Fratagelse af retten til at styre egen økonomi eller tvungen gældsættelse
• Digital vold – Digital overvågning af samtaler, sms’er, chats eller gps-sporing
• Materiel vold – Ødelæggelse af ting eller tøj
• Seksuel vold – At man bliver tvunget til seksuelle handlinger eller får sine grænser overtrådt
• Stalking – At man bliver forfulgt, chikaneret eller overvåget.

/Heidi Taymyr

Flere nyhedsfilm