www.tv-midtsjælland.dk

På tur med MC Gråbjørnene, Ringsted

19-07-2018

Søren har spegepølsemad med. Spegepølsen har han købt af Albert, der har lavet den selv, og Søren betegner den som verdens bedste. Alligevel har han set sig lun på Niels’ mad, der ligner en flæskestegssandwich. Søren vil sådan set gerne bytte mad, men Niels bider ikke rigtig på madbytteriet. Det kan selvfølgelig være, at Niels slet ikke bryder sig om spegepølse, men det kan også være, at han stadig er lidt indebrændt over, at hans GPS anviste det, der i dagens anledning bliver kaldt for ”en anden vej”.


Et øjeblik kan man godt blive i tvivl om det er det store spisefrikvarter i en folkeskole, man overværer. Men det er det ikke. Det er den lokale motorcykelklub, der er på onsdagstur og undervejs spiser deres medbragte mad.

Den humoristiske og til tider lidt hårde, men hele tiden kammeratlige tone, kendetegner de sjove og hyggelige medlemmer af MC Gråbjørnene Ringsted, og man er ikke et øjeblik i tvivl om, at de hygger sig i hinandens selskab. Og hvis man ellers kan tåle at få lidt kærligt ment verbale tæsk i ny og næ, så er det også nemt at føle sig godt tilpas i deres selskab.

Bjørnegrotten
Klubben, der holder til i ’Bjørnegrotten’ i en baggård i Dagmarsgade, har lige nu 10 medlemmer. Fra den sidste onsdag i april til den sidste søndag i oktober, mødes de fast en gang om ugen og kører i samlet flok ture rundt på Sjælland.

Der er helt faste ritualer på turen. ’Bjørnegrotten’ forlades kl. 17, og en time senere holdes der drikkepause. Ved 19-tiden holdes endnu en pause, denne gang er det for at spise aftensmad. Den sidste pause er den vigtigste. Det er nemlig ved et ishus.

Sommertøj du’r ikke
De 10 medlemmer af MC Gråbjørnene Ringsted skiftes til at bestemme ruten. Det er kun ham, der har planlagt ruten, der ved, hvor turen går hen. De andre aner ikke hvor pauserne skal holdes, eller hvilken del af den sjællandske natur, de skal nyde undervejs.

Onsdag den 18. juli har Niels planlagt ruten. Eftermiddagstemperaturen er fuldstændig lige så høj, som den har været alle andre dage denne sommer, så deltagerne er krøbet i skyggen, mens de filosoferer over, hvor mon Niels fører dem hen. De er lidt udfordret i deres motorcykeltøj.

Med den hobby vi har, er vi altid klædt på, som om vi skulle til Nordpolen” fortæller en af klubbens medlemmer.

Det er hamrende varmt at være iført kraftige bukser og tykke jakker, men det er nødvendigt, når man kører motorcykel. Hvis uheldet er ude, bliver man hurtigt sat til tælling, hvis man er iført shorts og t-shirts. Sikkerheden er noget de går op i hos MC Gråbjørnene.

Turstart
På slaget 17 ruller 9 motorcykler med 10 bikere ud på Dagmarsgade, klar til onsdagens tur. Nogle medlemmer er på sommerferie, til gengæld er Carsten med som gæstekører. John har sin kone med bagpå, hvorimod Alberts kone kører sin egen Harley, i øvrigt klubbens eneste Harley Davidson. Koner og kærester bliver helt automatisk medlem, når mændene melder sig ind i klubben.

Deltagerne ved, at de skal gøre et kort stop ved rastepladsen på Sorøvej. Herfra starter den officielle tur, der er ukendt for alle andre end Niels.

Aftensmad i det fri
Efter en tur nordpå, er der planmæssig ankomst ved ”Sylvesters Verden” i Havdrup kl. 18.56. Her er det dog, at Niels’ GPS undervejs har valgt ’en anden vej’, men med 10 minutters forsinkelse ankommer kortegen.

Man kan godt forestille sig, at Niels måske er blevet mobbet lidt på turen, for de fleste af dem har radiokommunikation med hinanden undervejs. Det er dog ikke alle der er med på radioen. ”Jeg vil gerne ha’ fred” siger en af Gråbjørnene med et smil på læben.

I starten og slutningen af sæsonen foregår spisepausen på kro, men i juni, juli og august indtages de medbragte madpakker i naturen.

Ved ’Sylvesters Verden’ er det fine forhold, for der er borde og bænke, og mens Gråbjørnene spiser deres egen madpakke (for Niels ville jo ikke bytte!), fortæller de om deres klub.

18 år på bagen
Klubben kunne for tre år siden fejre 15 års jubilæum. Den er oprettet i 2000, og den stiftende generalforsamling blev afholdt i 2001.

Siden sensommeren 2001 har klubben holdt til i ’Bjørnegrotten’, der ligger i kælderen i Dagmarsgade 45.

Medlemsskaren er mangfoldig. Klubbens nuværende formand, Albert Christiansen, har været medlem i 8-9 år og er direktør og medarbejdende mester i virksomheden AC-TAG & FACADE A/S. Der er også bl.a. en advokat, en der arbejder på Ringsted Spærfabrik, en revisor og en sygeplejerske.

Og så er der Ph.D’erne – Pensionist hele Dagen!

Vedtægterne foreskriver, at man skal være 50+ for at blive medlem, men som Gråbjørnene så diplomatisk udtrykker det, så er gennemsnitsalderen ikke lav! Derfor kan det sagtens komme på tale, at medlemmer sidst i 40’erne også kan optages.

Stegt flæsk og 90-kilos reglen
Når de nu i klubben er blevet lidt gelinde med reglen om alderen, så kan man også forestille sig, at det måske – men kun måske – kan lade sig gøre at blive medlem, selvom man ikke helt opfylder kravet om, at man skal veje mindst 90 kilo. Til gengæld er det et ufravigeligt krav, at man skal kunne li’ stegt flæsk med persillesovs, for det er nærmest et must, når der spises på kro.

Man skal, som Gråbjørn, køre på en motorcykel, der ikke må være mindre end 1.000 kubik.

Taberknappen
Bjørne skal jo være i god foderstand frem mod vinteren” fortæller Albert, og derfor bliver klubbens medlemmer vejet umiddelbart inden sæsonens første tur.

Det gælder om at kunne stå imod vinterkulden, så man skal helst tage på i løbet af sommeren.

I forbindelse med sæsonens sidste tur, bliver alle vejet igen. Ham, der enten ikke har taget på, eller har tabt sig mest, bliver sæsonens største taber og får ”medaljen” – en badge, der skal bæres synligt indtil næste års vejning.

Det er jo en dame i en kjole, der er på medaljen, så det er sådan lidt tøset” fortæller Albert om den lidet eftertragtede ’medalje’, som han i øvrigt selv bærer i år.

Klogt nok er det kun klubbens mandlige medlemmer, der deltager i vejningen!

Ingen kønsdiskrimination
Det er mænd, der melder sig ind i MC Gråbjørnene Ringsted, men det betyder ikke, at kvinder diskrimineres. Som nævnt, bliver koner og kærester automatisk medlem, når en mand melder sig ind i klubben.

Kvinder har ikke stemme- og taleret ved generalforsamlingen” fortæller Gråbjørnene og tilføjer, at ”De har jo taleret årets øvrige 364 dage”, så der er bestemt ikke tale om kønsdiskrimination. Og selvom der ikke er generalforsamling denne onsdag, så er der ingen af de tilstedeværende kvinder, der modsiger, så det skal nok passe 😊

Det forpligter
Det sociale samvær er vigtigt i klubben. De holder både sommerfest, julefrokost, gløggaften osv. 7 ud af klubbens 10 medlemmer har lige været på en fælles tur til Tyskland, andre skal sammen til bl.a. Jylland og Sverige.

I vinterhalvåret mødes de ’kun’ hver 14. dag. Og det er altså ikke for at ligge og skrue på motorcykler. Det er ganske enkelt for at hygge!

Gråbjørnene er helt enige om, at det er sjovere at køre sammen med andre, end at køre alene.

Og så forpligter det, at man skal møde op hver onsdag. Dem, der stadig er arbejdsramt, kunne nemt prioritere arbejde og familien frem for turen på motorcyklen, hvis ikke de var medlem i klubben” fortæller Gråbjørnene.

Nye medlemmer
Der kan max. være 20 medlemmer i klubben iht. vedtægterne, og med de nuværende 10, er der plads til flere. Det fylder meget, når 20 medlemmer skal ud og køre samtidig, men Gråbjørnene vil rigtig gerne have 5-7 medlemmer mere.

Medlemsaspiranter kører med på 6 ture, og helst i rap. Derefter taler medlemmerne om det er en, de ’gider’ køre sammen med. Men som de siger ”Der er ikke nogen, vi har afvist endnu”.

Der aflæses kilometer hvert forår og hvert efterår. Klubbens medlemmer kører cirka 82.000 – 95.000 km årligt. Det højeste kilometertal, en Gråbjørn har været oppe på, er 112.000 km på et år. Er man med på alle onsdagsturene, udgør de cirka 3.200 km. Resten er både fællesture og private ture.

Et af de medlemmer, der ikke er med i dag, er 78 år gammel. Han var med på tur til Sverige i søndags, hvor de kørte 375 km på en enkelt dag.

Dagens vigtigste punkt
Efter en hyggelig spisepause, er det på tide, at Gråbjørnene vender forgaflerne mod turens sidste – og vigtigste – stop, nemlig ishuset. Det er igen kun Niels, der ved hvor isene skal spises. Ja, og så TV-Midtsjælland, der sætter kurs mod Lydolphs Isbar i Tinggade ’hjemme’ i Ringsted for at møde Gråbjørnene for sidste gang. For det er nemlig der, ugens is skal spises.

Det er en hyggelig tradition med de is, og det giver en god afslutning på en god tur.

Er du måske kommende Gråbjørn?
Hvis du har en motorcykel på mindst 1.000 kubik, er sidst i 40’erne eller ældre, har lidt at stå i mod med, når det blæser og har lyst til at være med i en klub, hvor motorcyklerne er det fælles omdrejningspunkt for en masse socialt samvær med andre ’bikere’, så har du måske lyst til at blive Gråbjørn.

Du kan sende en mail til klubbens formand Albert Christiansen på formanden@gb2000.dk eller kontakte ham via tlf. 2085 8876.

/Heidi Taymyr/Heidi Taymyr

Flere nyhedsfilm