www.tv-midtsjælland.dk

Seeker er en hund efter skimmelsvamp

08-07-2018

Hun er den yngste medarbejder i ASAP Skadeservice – og den mindste. Hun går altid i pels, men til gengæld er hun ikke så nøjeregnende med om hun lige får holdt sine 5 ugers ferie og 5 ferie-fridage. Hun vil faktisk helst have frynsegoder i form af hundekiks. Hun er en sort labrador af typen Formel 1 og hun er Danmarks første skimmelsvampehund.


I maj måned mødte TV-Midtsjælland indehaver af ASAP Skadeservice Flemming Servais, hundefører Kevin Ingemann Adler og Danmarks første skimmelsvampehund Seeker.

Seeker er 2½ år gammel og har været skimmelsvampehund siden hun var lige godt et år gammel.

Fra idé til virkelighed
Det var Flemming Servais, der fik idéen om, at ASAP Skadeservice skulle have en skimmelsvampehund. Han havde hørt om det fra Sverige, og Flemmings datter Simone Servais og hendes kæreste, Kevin Ingemann Adler, var med på idéen. Flemming skulle finansiere projektet og Simone og Kevin skulle stå for alt det daglige hundearbejde.

Man kan købe færdiguddannede skimmelsvampehunde i USA, men når man ikke selv har udvalgt og trænet hunden, ved man ikke præcis hvad man får, og egentlig var Simone og Kevin også mere interesserede i at få deres hund fra helt lille og træne den selv.

Udvælgelsen
At gå ud og købe en hvalp, der er egnet til et så specifikt formål, er ikke noget man bare gør.

Hverken Simone eller Kevin havde den fornødne viden til at foretage en udvælgelse, så de allierede sig med et par hundetrænere fra Politiet, der brugte deres fritid på at hjælpe, først med at finde en egnet hvalp, og derefter med tilrettelægning af træningen.

Seeker er født hos en opdrætter i Varde, og hun bestod den udvælgelsesprøve, hun og hendes kuldsøskende blev udsat for.

8 uger gammel kunne Seeker flytte fra Jylland til Sjælland og påbegynde sin uddannelse.

Miljøtræningen er vigtig
Allerede fra starten begyndte Simone og Kevin træningen af Seeker. Til at begynde med var det den vigtige miljøtræning, hvor Seeker skulle vænne sig til at være blandt mange mennesker og i anderledes rum. Hun blev miljøtrænet på Hovedbanegården, i krybekældre, på loftrum og i det hele taget i og omkring lokationer, der måske ikke er helt naturlige for en hund.

Eftersom skimmelsvamp ikke kun befinder sig i jordhøjde, skulle Seeker også vænnes til at blive båret rundt. Ligeledes skulle hun vænnes til at blive båret op og ned at stiger og trapper.

Det er en fordel hun ikke er så stor, for det kan godt være hårdt at bære rundt på hende” fortalte Kevin.

Da Seeker var et halvt års tid gammel, begyndte træningen med skimmelsvamp.

Hjælp fra Teknologisk Institut
Udover hjælp fra hundetrænerne, fik Kevin og Simone også hjælp fra Teknologisk Institut i Taastrup, der bl.a. var inde over i forhold til de prøver, Seeker blev trænet med, og i det hele taget med gode råd.

Simone og Kevin har sparret en del med Teknologisk Instituts faglige leder i Træ og Biomaterialer, Elisabeth Morsing og faglig leder i Bygninger og Miljø, Carsten Johansen.

Carsten Johansen har udtalt, at Seeker er den brik, der manglede i kampen mod skimmelsvamp i hjemmet” fortalte Kevin.

Og selvom Seeker nu er uddannet og har fast arbejde som skimmelsvampehund, har Simone og Kevin stadig en god dialog med Teknologisk Institut.

Seekers kompetencer
Det kan være ret bekosteligt og langsommeligt, når et hus skal gennemgås fugtteknisk, og der skal tages stikprøver.

I tilfælde, hvor der er behov for en hurtig afklaring, er Seeker et rigtig godt måleinstrument, og hun kan spare folk for både tid og penge.

Hendes kompetencer er, at hun kan færtgenkende de forskellige typer skimmelsvamp, der findes i Danmark. Hendes byttedrift er stærk, og hun vil rigtig gerne finde skimmelsvamp til Simone og Kevin. Hendes energiniveau er højt, og hun er en glad hund. Det gør det meget nemmere at arbejde med hende.

Et bredt kundesortiment
Det er mange forskellige arbejdsopgaver, Seeker får. Det kan være boligselskaber, firmaer, skoler eller børnehaver. Det kan også være huskøbere, der gerne vil være sikre på, at der ikke er skimmelsvamp i huset, inden de sætter underskriften. Eller det kan være folk, der har et hus eller en lejlighed og har en fornemmelse af, at der måske er skimmelsvamp.

Hvis der er skimmelsvamp, så finder Seeker det. Hun markerer, hvis hun finder noget. Men hun kan naturligvis ikke vurdere hvor høj grad af skimmelsvamp, der er.

Træning er stadig vigtig
Selvom Seeker for længst er uddannet og har haft masser af opgaver, er træningen stadig en vigtig del af hverdagen.

Det er vigtigt at holde Seekers motivation og arbejdsglæde ved lige, og det gør vi bl.a. med forskellige motivationslege” fortalte Kevin.

Så længe det er sjovt for hunden, så er det en skøn hundetilværelse at have et fast arbejde. Det er sådan set uanset om det er som skimmelsvampehund, servicehund for handicappede eller politihund. Hunde på job får lov til at bruge deres hoveder i stedet for måske at være alene hjemme 8 timer dagligt.

Enebarn – men kun lidt endnu
Flemming Servais kunne løfte sløret for, at Seeker ikke forbliver enebarn. På et tidspunkt, når Simone og Kevin er klar, og den rette hund er fundet, så får Seeker en lillesøster eller -bror.

Der er et stort behov for de opgaver, som Seeker udfører, og hun kan ikke nå det hele.

Lige nu skiftes Kevin og Simone til at arbejde med Seeker, for det er vigtigt, at hun arbejder lige godt med dem begge. Men på et tidspunkt, må hun dele opmærksomheden med en anden kommende skimmelsvampehund.

Vil du vide mere?
Hvis du vil vide mere om Seeker, så kan du følge hende på facebook her. Du kan også følge med på websitet her, hvor du kan læse meget mere om hvad Seeker kan.

Seeker arbejder ikke kun på Sjælland. For nyligt var hun en tur i Jylland og på Fyn, hvor en gruppe kunder havde slået sig sammen om at betale Seekers rejse.

/Heidi Taymyr

Flere nyhedsfilm