www.tv-midtsjælland.dk

Sankt Hans i børnehøjde hos Skjoldungerne

24-06-2018

Når de gule spejdere Skjoldungerne i Benløse holder Sankt Hans aften, så sker det 100% på børnenes præmisser. Derfor bliver bålet også hvert år tændt allerede kl. 18.30, så selv de mindste kan nå at være med, inden de skal i seng.


Og det blev det således også i år. Skjoldungerne havde valgt et ganske lille bål for ikke at risikere noget i forhold til det tørre græs på området ved spejderhytterne, men det skræmte ikke børnefamilierne væk. Der var mere end 300, der havde valgt at holde Sankt Hans aften hos Skjoldungerne.

Tandløse Tom
Udover at der kunne købes pølser, kager, drikkevarer mv., så var der masser af aktivitetsmuligheder for børnene. De kunne f.eks. lave snobrød, tumle rundt i spejdernes telte og så kunne de skyde bolde efter Tandløse Tom – lidt i stil med det muntre køkken, hvor det jo bare er tallerkner, man skal skyde ned, og ikke Toms alternative tandsæt.

På nær lige når de spiste pølser, kager eller snobrød, så var der ikke mange øjeblikke, hvor børnene var i ro, og de havde tydeligvis en skøn aften.

Vi tager det meget alvorligt
Til daglig består gule spejdere Skjoldungerne af 15-16 børn og unge plus ledere. Der er mulighed for at deltage i alle aldre fra 5 år. Bæverne er fra 5-7 år, Ulvene er fra 7-10 år, Stifinderne er 10-12 år, Spejderne er 12-17 år og Pionererne er 18-24 år.

De mødes ved spejderhytterne hver tirsdag og desuden til gruppesommerlejr, eurocamps, samt diverse løb og turneringer.

Vi tager det meget alvorligt” siger gruppeleder René Nielsen om det at være gul spejder, og de ting børnene og de unge laver, når de er sammen.

Sværere end at lave en superliga fodboldspiller
Skjoldungerne deltager i forskellige camps og turneringer. F.eks. har Pionererne hvert år en 24 timers konkurrence.

Den varer i 24 timer” slår René Nielsen fast og fortæller, at dem der sover, taber! Der er orienteringsløb med et kort, der måske er spejlvendt, trukket ud af proportioner, tussegammelt eller på anden måde svært at tyde. De laver også gourmetmad, og så bygger de alt muligt – armbryst, bivuak eller noget helt andet.

Det er væsentligt sværere at lave en superliga spejder end det er at lave en superliga fodboldspiller” siger René Nielsen og fortæller, at spejderne bl.a. skal have duelighedstegn i førstehjælp, brandbekæmpelse, lejrliv, lejrsport, lejrkok, to forskellige orienteringsløb – et almindeligt og et såkaldt ekspertløb – samt forskellige håndværkstegn.

Alle kan være spejdere
Der er plads til forskelligheder hos de gule spejdere, for der tages altid hensyn til den enkelte. Der er både plads til børn med diabetes, til børn med psykiske og fysiske handicap og børn, der f.eks. er bange for bål. Hvert enkelt barn bliver mødt der, hvor han eller hun er på det pågældende tidspunkt.

For som René Nielsen siger ”Alle kan være spejdere, men ikke alle spejdere kan løse alle opgaver”.

Øvelser i tålmodighed
Skjoldungerne lærer fordybelse – også i længere tid ad gangen.

I dag er løbet kørt, hvis noget varer mere end 5 minutter, for så er der zappet videre” siger René Nielsen og fortsætter:

Men man kan ikke lave mad over bål på 5 minutter, så meget af det, vi laver her, er tålmodighedsøvelser.

Snobrød er også en tålmodighedsøvelse. Et snobrød bliver ikke færdig på få minutter. Det tager mindst 10 minutter, hvis det skal være gennembagt og ikke brændt.

Tålmodighed er en vigtig egenskab, som børnene kan tage med sig og få godt gavn af resten af livet.

Er du interesseret
Hvis du er interesseret i at høre mere om Skjoldungerne, så kan du læse om dem på deres website her. Det kan være det er lige noget for dit barn!

/Heidi Taymyr

Flere nyhedsfilm