www.tv-midtsjælland.dk

Kom ud af busken mand!

15-05-2018

Der er ingen grund til at skamme sig over at have en livstruende sygdom. Men det er der desværre rigtig mange, der gør. Især, hvis den livstruende sygdom befinder sig under bæltestedet, som f.eks. prostatakræft.


Det kan i sig selv være svært nok at tale om, at man har en livstruende sygdom, måske især hvis man er mand. Og hvis den livstruende sygdom betyder, at man måske er nødt til at bruge ble, fordi man ikke altid kan holde på vandet, og det samtidig kniber med potensen, så er det ofte op ad bakke, at være ærlig og åben omkring det.

12 mænd
Udstillingen ”12 mænd”, der også sagtens kunne have heddet ”12 modige mænd” åbnede i dag på Ringsted Bibliotek og kan ses frem til 4. juni.

4 anerkendte fotografer med hvert deres speciale har portrætteret 12 forskellige mænd med prostatakræft.

12-tallet afspejler det antal mænd, der får diagnosen hver dag.

Det er fotografer og journalister, der har sat teksterne sammen – altså komprimeret dem ud fra interviews med de 12 mænd.

Velkommen til en unik udstilling
Borgmester Henrik Hvidesten åbnede udstillingen for en lille sluttet kreds, for det er altså stadig tabu at tale om bl.a. prostatakræft – og svært at indrømme overfor offentligheden, hvis man er ramt af det.

Selvom det er den hyppigst forekommende kræftform blandt mænd, så er der ikke så mange, der taler så meget om det.

Måske har mænd det sådan med sygdom, at det ikke er noget vi taler om. Vi holder det for os selv, undtagen når det drejer sig om den meget frygtede mandeinfluenza. Den skal vi nok sørge for at få fortalt om, så vi kan få den nødvendige pleje” sagde Henrik Hvidesten og appellerede til, at hvis man åbner op og taler om det, så kan det måske være det første skridt til at få gjort noget ved det.

Velkommen til de 12 mænd, velkommen til de 4 fotografer, og mest af alt, velkommen til en unik udstilling om det at have prostatakræft” sluttede Henrik Hvidesten.

Mere åbenhed
Og det er netop åbenhed, der er målet med udstillingen.

Jo længere det kommer ud, jo mere får folk opfattelsen af, at det eksisterer” sagde formand for PROPA (Prostatakræftforeningen) Region Sjælland, Poul Erik Andersen, der selv er ramt af prostatakræft.

Brystkræft har man jo hørt om i mange år. Brystkræft og prostatacancer er på nøjagtig lige linje med antal, behandling og overlevelsesprocent” fortalte Poul Erik Andersen.

PROPA skriver i deres informationsfolder om udstillingen, at deres erfaring er, at livet med prostatakræft og dets konsekvenser er nemmere at tackle, hvis man har mulighed for at dele sine bekymringer og udfordringer med andre.

Der ventes over en fordobling af antal behandlede
Der er i dag 35.000 mænd, der er behandlet på landsplan. Man forventer i 2020, at man når op på omkring 80.000. Og det er altså ikke fordi antallet af de kræftramte mænd som sådan stiger, men fordi man bliver dygtigere og dygtigere til at diagnosticere.

Prostatacancer er – ligesom brystkræft kan være – biologisk betinget. Man har større risiko for at få det, hvis der har været tilfælde i familien. Er man OBS på det, så kan man få taget det i opløbet.

Det uheldige ved sygdommen er, at når du kan mærke den, så er det for sent. Så kan du kun holde den i ave, man kan ikke gøre noget ved den” fortalte Poul Erik Andersen.

Symptomerne kan bl.a. være ’knoglesmerter’, ondt i hofter, lænd og ryg og nogle får ondt i lungerne. Ved Prostatacancer kan man via blodprøve måle, om der er noget, man skal være opmærksom på. Det var sådan, at Poul Erik Andersen selv fik opdaget sin prostatakræft.

Behandling er vigtig
Man har på landsplan valgt, at man ikke vil lave en generel screening, og det har noget at gøre med, at diagnosticeringen stadig er for usikker. Man risikerer at skulle behandle alt for mange, der får alt for mange gener, i forhold til værdien af behandlingen” fortalte Poul Erik Andersen, der har fået piller mod sin prostatakræft i de sidste 8 år.

Jeg blev diagnosticeret for 9 år siden og spurgte lægen, hvad der ville ske, hvis jeg ikke gjorde noget. Han svarede, at jeg i så fald ikke behøvede at invitere til fødselsdag 5 år frem i tiden”.

Så selvom det ikke lykkedes at få fjernet al prostatakræften i Poul Erik Andersens tilfælde, var det altafgørende, at han kom i behandling.

Poul Erik og hans kone var klar over, at det ville gå ud over forplantningsevnen, men som Poul Erik siger ”Vi valgte livet frem for underlivet”.

Vil gerne dele ud af sine erfaringer
Fordi det ofte er tabu at tale om, er det vigtigt at finde nogle ligesindede, hvis man bliver ramt af prostatakræft.

Svend Erik Bodi, der er forholdsvis ny i PROPA, havde i starten svært ved at tale om potensproblemer og hyppig, ukontrollerbar vandladning.

I dag er han ved at bygge en underafdeling af PROPA op i området omkring Ringsted, Køge, Stevns og Haslev. Han har erfaret, at han faktisk har en masse at tilbyde til andre med prostatakræft.

Svend Erik er også Natteravn, og han oplever ofte, at unge piger kommer hen til dem for at spørge om de har nogle kondomer, hvorimod de unge fyre kommer og spørger om de har nogle af ”de der”. Kvinder er altså stadig meget mere åbne omkring emner, der ofte er tabuiserede blandt mænd.

Kom ned og få en snak
PROPA har lige nu 21 lokalgrupper landet over, der alle holder oplysningsmøder. Der har i alt været afholdt 240 oplysningsmøder.

Målgruppen for møderne er mænd i almindelighed. Om man har spørgsmål til det at komme til lægen, at få konstateret prostatakræft, til behandlingen, eller til livet bagefter, der måske er et liv med vandladningsproblemer og manglende potens, så er man velkommen til møderne.

Tirsdag den 22. maj kl. 13 – 14 og mandag den 28. maj kl. 13 – 14, kan man tale med Anders Sixtus Andersen fra Ringsted, der selv er prostatakræftpatient. Anders er en af de modige mænd, der tør stå frem og tale åbent om sin sygdom.

Anders kan også være behjælpelig med information om, hvornår der er flere møder i området.

Og hvis du alligevel har tænkt dig at komme ned og se udstillingen, så kan du jo lige så godt få en snak med Anders. Det skulle du faktisk tage at gøre, også selvom du måske ikke har fået konstateret prostatakræft, men bare gerne vil høre lidt om, hvordan du skal forholde dig, hvis du skulle opleve nogle af symptomerne.

Udstillingen kan ses på Ringsted Bibliotek til den 4. juni, hvorefter den flytter til Roskilde. I hele september måned kan den ses i Køge. Faxe præsenterer den i november og i januar 2019 kommer den til Slagelse.

/Heidi Taymyr

 

Flere nyhedsfilm