www.tv-midtsjælland.dk

SFs Jacob Mark på besøg i Børnehuset Fristedet

14-05-2018

Jeg vil gerne høre lidt om, hvordan noget af det, vi har været med til at få indført, rent faktisk virker i hverdagen i institutionerne”.


Sådan sagde Børneordfører for SF, Jacob Mark (MF), da han besøgte Børnehuset Fristedet på Søndervang i Ringsted mandag formiddag. Jacob Mark blev budt velkommen af Fristedets leder Kristina Dinesen Christensen, Souschef i Fristedet Katrine Johnsen, Ringsteds borgmester Henrik Hvidesten og Direktør for Børne- og Skoleområdet Gitte Løvgren.

Der er især to ting, jeg synes er interessante” sagde Jacob Mark og fortsatte ”Det ene er den nye læreplan. Det andet er konstruktionen med en heldagsinstitution med udvidet åbningstid. Hvad er det for en type forældre, der bruger den? Hvad er det for et behov, I opfylder? Betyder det, at folk er flyttet til kommunen?”

Bevægelsesinstitutionen
Jacob Mark fik først en rundvisning i Børnehuset Fristedet, og spurgte meget interesseret til institutionens status som Bevægelsesinstitution, og til hvordan det rent praktisk fungerede med indkøringen tilbage i oktober 2012, hvor alt legetøj fra to rum røg i kælderen.

De mennesker, der var i institutionen på det tidspunkt, var stort set alle sammen engageret i et eller, og derfor gik det meget nemmere, end vi nogensinde havde forestillet os” fortalte Kristina Dinesen Christensen.

Jeg havde, som den gode leder, planlagt en lang proces, men de stak fuldstændig af fra mig. Al min teori om forandringsledelse faldt til jorden, for det gik helt af sig selv.”

Madpakken lever i bedste velgående
En af de største brølere, jeg har lavet, var, da jeg erklærede krig mod madpakken” grinede Jacob Mark.

Samtalen faldt naturligt på madpakker, da rundturen gik gennem Fristedets køkken. Det er ikke et produktionskøkken, så der må ikke laves hverken frokost eller aftensmad fra bunden til børnene.

Og madpakken lever da også i bedste velgående. Børnene elsker den, for den repræsenterer kærlighed hjemmefra – den repræsenterer tryghed.

Vi har en holdning til, at overgangen mellem vuggestue og børnehave skal være fri” (og køkkenet ligger lige i den overgang. Red) fortalte Kristina Dinesen Christensen og fortsatte ”Dels skal de vuggestuebørn, der er så store, at de begynder at søge op i børnehaven, have mulighed for det. Dels skal de nye i børnehaven have mulighed for at søge tilbage i vuggestuen. Hvis de f.eks. slår sig, så er det i starten mere trygt at søge ned til de vante rammer i vuggestuen. Så hvis vi skal have produktionskøkken, så skal der bygges ud, ellers ødelægges hele institutionens pædagogiske grundlag.”

Udvidede åbningstider
I Ringsted Kommune har institutionen Tinsoldaten natåbent og Børnehuset Fristedet har udvidet åbningstid.

Det er 2-3 år siden, Fristedet fik de udvidede åbningstider. De havde i forvejen åbent fra kl. 6, de ligger meget tæt på stationen, og der er nem adgang til motorvejen. Derfor var det en oplagt institution at vælge af hensyn til pendler-forældrene.

Det første år var der åbent til kl. 18 alle fem hverdage, men der var et stigende behov, og derfor er der nu åbent til kl. 19 mandag til torsdag og til kl. 18 fredag” forklarede Kristina Dinesen Christensen.

Det har givet et øget behov, at der er kommet mange pendlere til Ringsted, der kommer fra Københavnsområdet, men har fundet ud af, at de får meget mere hus for pengene i Ringsted.

Lige nu er der 14 børn tilmeldt ordningen, men der er aldrig 14 børn på samme tid. Der er måske 3-4 børn ad gangen, for det er forskellige dage, forældrene har behovet.

Det vigtigste er, at børnene trives og er glade
For nogle børn kan det blive nogle rigtig lange dage, hvis de bliver afleveret tidligt om morgenen og først hentes om aftenen. Men for de få børn, der har det sådan hver dag, er det kun i en kort periode. Forældrene opdager, at det faktisk er mange timer, de ikke ser deres børn, og at de går glip af rigtig mange ting, og så ender den ene forælder typisk med at finde et nyt job med nogle andre arbejdstider.

Er der ingen regler for, hvor længe børn må være i institutionen?” spurgte Jacob Mark.

Det er der ikke, kunne Kristina Dinesen Christensen og Katrine Johnsen fortælle, men understregede, at institutionens udgangspunkt altid har været, at hvis der er problemer med børn, der er i institutionen for mange timer, så tager de en dialog med forældrene.

Det vigtigste er, at børnene trives og er glade” understregede Kristina Dinesen Christensen.

Få timer kan også være problematiske
Der er også børn, der bliver afleveret ved 12-tiden og hentet igen ved 16-tiden. Det trives nogle børn fint med, men med andre børn er man nødt til at tage en snak med forældrene om, at det er om formiddagen, der foregår mest for deres børn.
Det kan være skidt, hvis ikke de er med ved samlingerne om morgenen, og når der arbejdes med læreplanerne om formiddagen.

Hvis ikke de er en del af det, kan det være rigtig svært for dem at komme ind og begynde at lege. Så det kan faktisk være et større problem med børn, der ikke er der så meget, end med børn, der er der i mange timer” fortalte Katrine Johnsen.

Aftenhygge
Jacob Mark spurgte interesseret ind til, hvad der foregår i institutionen om aftenen.

Om aftenen er det mest hygge med børnene. Mange af børnene er mættede, og de har behov for ro” fortalte Katrine Johnsen.

Der er også ind imellem børn, der har problemer med det danske sprog, og så har man mulighed for at bruge en masse tid til det.

Der er en minimumsnomering på to voksne fra 17 – 19. Det betyder, at der kan gøres noget særligt for de børn, der er på institutionen i den udvidede åbningstid.

Børnenes sprog
Har I mange børn med dårligt sprog i Ringsted Kommune?” spurgte Jacob Mark.

Sprog har været et indsatsområde i omkring 10 år” sagde Katrine Johnsen.

I Ringsted har man valgt, at alle børn skal sprogvurderes.

Katrine Johnsen fortalte, at ”Det har virket rigtig godt. Det har gjort det muligt at få et rigtig godt indblik i, hvilke områder, der skal laves en ekstra indsats. Det havde vi nok ikke på samme måde fået øje på, hvis vi kun havde sprogvurderet de børn, der har vanskeligheder fortalte Katrine.

Efter en god times tid, takkede Jacob Mark for en spændende, informativ formiddag.

Hvis du lyst til at vide mere om Jacob Mark, så kan du læse om ham her. Vil du videre mere om Børnehuset Fristedet, så gå ind på websitet her, hvor du også finder kontaktinfo.

/Heidi Taymyr

Flere nyhedsfilm